Novosti

GITA ŠERMAN-KOPLJAR (uz 15. obljetnicu smrti)

22.02.2024.

Piše: Ljubomir Stanojević©

 

U Osijeku je 25. veljače 2009. preminula, a zadnjeg dana tog inače karnevalskog mjeseca pokopana, uz dolični ispraćaj na Groblju s. Ane, poznata pjevačica, kazališna i filmska umjetnica Gita Šerman-Kopljar.

 

Rođena je u Osijeku 1930. gdje je pohađala Muzičku školu. Maestro Lav Mirski doveo ju je u Hrvatsko narodno kazalište kojem je ostala vjerna cijelu svoju karijeru. Četiri godine, kao mlada pjevačica, bila je solistica Opere Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

 

U HNK u Osijeku bila je solistica opere, operete i mjuzikla, ali i vrsna dramska glumica. Njezino tumačenje Brechtove „Majke Hrabrost“ ostalo je upamćeno kao vrhunska kreacija usporediva s onom Helene Weigel u Berlinu. Posljednja tumačenja Gite Šerman-Kopljar u osječkom HNK-u bila su Mici, kitničarka u mjuziklu Branka Mihaljevića „Osječki karusel“ i Kornelija, u Albinijevoj opereti „Barun Trenk“, 2000. godine.

 

Sjećajući se Čehovljeva naputka o ljepoti (u „Ujaku Vanji“), koja mora biti i tjelesna i duhovna, jer samo tada zrači istinitošću, prva je asocijacija na smrt velike osječke i hrvatske kazališne umjetnice. Kažem kazališne umjetnice, jer bi se o svakom segmentu te odrednice – kad je o Giti riječ – moglo posebice pisati: o vrsnoj opernoj i operetnoj umjetnici te osobito o njezinim impresivnim nastupima u mjuziklima. Dakako, Gita je jednako zapažena – iako, čini mi se, ponešto zaboravljena – i kao dramska glumica.

 

(nastavlja se)

 

Potpis ispod fotografije:

OPERNA I OPERETNA SOLISTICA I DRAMSKA GLUMICA: Gita Šerman-Kopljar (1930.-2009.)

Moglo bi vas zanimati

Newsletter