Novosti

Operni festival Savonlinna

28.07.2022.

Operni festival Savonlinna izrastao je u međunarodno priznat festival koji traje mjesec dana. Svake godine nastupa pred ukupnom publikom od oko 60.000, od kojih procjenjuje se da četvrtina dolazi iz inozemstva. Svake godine Festival je, uz izvođenje vodećih djela klasičnog opernog repertoara, postavljao i vlastite produkcije.

Već više od desetljeća Operni festival u Savonlinni ugošćuje inozemne operne trupe: prvo od njih bilo je Estonia Theatre iz Tallinna . Slijedilo je sljedeće tri sezone svjetski poznato kazalište Mariinsky (Kirov) iz St. Petersburga , Covent Garden iz Londona 1998., Opéra national du Rhin iz Strasbourga 1999., Nova izraelska opera 2000. u Los Angelesu . Opera 2001., Deutsche Oper am Rhein 2002. i Zbor i orkestar gradskog kazališta Santiaga 2003., s inscenacijomFulgor y Muerte de Joaquín Murieta Sergia Ortege , prema libretu nobelovca Pabla Nerude . Velška nacionalna opera (UK) izvela je Nabucca i Manon Lescaut na festivalu 2014.

Motiviran sam i inspiriran raditi za Operni festival. Pandemija je prekinula naš tek započeti rad i planove, ali sada je vrijeme da se okrenemo novom razdoblju. Već ovog ljeta želimo pokazati kakve divne stvari možemo ponuditi našoj publici u normalnim uvjetima“, kaže Ville Matvejeff.

Ville Matvejeff je umjetnički direktor Opernog festivala u Savonlinni do 2027. Dirigent, pijanist i skladatelj Matvejeff započeo je u jesen 2019.

Moglo bi vas zanimati

Newsletter