Silvia Marchig

BELLA CIAO – Divert plesni kolektiv

Plesna predstava Bella Ciao rođena je iz istraživanja raznih oblika izvedbenog zajedništva i podrške. Bella Ciao talijanska revolucionarna pjesma stoji u naslovu ove predstave kao simbol otpora bilo kojim opresivnim ideologijama koje sputavaju slobodu tijela: opresije „ispravnih” nad onima koji se u taj kanon ne uklapaju, „jakih” nad slabijima, „savršenih” nad krhkima. Tijela koja istražuju svoje različitosti i igraju se njima, iskreno i bez zadrške, bila su u centru našeg umjetničkog interesa. Unutar grupe sedmero plesača/izvođača, tražili smo mjesta na kojima se možemo otvoriti prema granicama svojih nesavršenosti, krhkosti i ranjivosti, kako bismo proizveli izvedbenu snagu. Izvedba tako postaje mjesto intenzivne medijacije emocija, a izvođači nosioci ideje slobodnog pojedinca posvećenog zajedništvu. Glavno tkanje izvedbe zajednički je osjećaj za prostor i vrijeme, u suigri plesača/izvođača i muzičara, a na koncu i publike. Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrjednije događa se uvijek u prostoru među nama. Bella Ciao predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode.

 

 

Autorica: Silvia Marchig

Su-autori i izvođači: Josipa Lukinović / Marina Bura, Helvecia Sekulić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Nikola Orešković / Marin Lemić, Marijan Pajvot, Ognjen Vučinić / Zvonimir Kvesić

Glazba: Hrvoje Klemenčić

Oblikovanje svjetla: Jason Mulhausen / Ivan Lušičić

Umjetničko vodstvo: Iva Nerina Sibila

Pjesma Bella Ciao u izvedbi je Giovanne Daffini.

Premijera: 17. svibnja 2018. / Pogon Jedinstvo / Zagreb

 

Ovo gostovanje dio je Divertovog projekta PLESOM PREKO RAMPE kojeg Ministarstvo kulture i medija podržava Natječajem za programe koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju, a koji sprovodimo u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Zagrebačkim plesnim centrom, Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, Kulturnim centrom Osijek – Stara Pekara, Centrom za odgoj i obrazovanje Ivan Štark u Osijeku, HNK Osijek i OŠ Josipa Matoša Vukovar.

 

DIVERT inkluzivni plesni kolektiv profesionalni je edukacijski i izvedbeni plesni projekt, specifičan po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta. Djeluje od 2012. godine. Svojim kratkim i cjelovečernjim predstavama gostujemo po brojnim plesnim i kazališnim festivalima (Dioniz festival Osijek, Tjedan suvremenog plesa, Improspekcije, Bjelovarski odjeci kazališta BOK, Plesna mreža Hrvatske – HNK Osijek, Showcase Hrvatskog centra ITI, Inkluzivne scene – Rijeka, EPK Rijeka 2020, Antisezona, MSU Zagreb, Pula – PUF, HNK Zadar, Dom mladih Split, Lazareti Dubrovnik, Dom kulture Knin, Kliker festival Varaždin, Centar za kulturu Đakovo, EU projekt Unlimited Access – Onasis centar Atena, Night of Inclusion – Dubrovnik, Media Diversity – Skopje, EU projekt LLB – Uferstudios Berlin, IMPULSTANZ Beč). Osim predstavama, čestim prisustvom u medijima te kontinuitetom edukacijskog programa ostvarujemo značajan utjecaj na hrvatsku kulturnu i društvenu scenu, pomičući granice umjetničkog izričaja i promovirajući principe inkluzije. Kritika nas naziva „najsugestivnijim ansamblom na domaćoj sceni“, a nagradama (Nagrada hrvatskog glumišta Slađanu Livnjaku 2016, Nagrada Pulskog festivala predstavi Lemia 2019, Nagradu strukovnih udruga UPUH i PULS za izuzetan umjetnički doprinos i organiziranje događaja od posebne važnosti za razvoj plesne umjetnosti, zajedno s Plesnom grupom Magija, 2021) te suradnjom s Odsjekom za ples Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu dokazujemo najvišu umjetničku i produkcijsku razinu naših radova.

NOVOSTI

Subota, 19:00h
08. siječnja 2022.

Zvuči zanimljivo?

Kupi ulaznicu
Newsletter