GLAZBENA TRIBINA – Hrvatsko društvo skladatelja

PETAK, 3. studenoga .2023.

19.30 sati

Vladimir i Katarina Krpan

Stjepan Šulek, Igor Kuljerić, Stanko Horvat, Frano Parać, Mladen Tarbuk, Berislav Šipuš, Davor Bobić

 

SUBOTA, 4. studenoga 2023.

19.30 sati

Cantus Ansambl, dir. Berislav Šipuš

Branimir Sakač, Stanko Horvat, Frano Parać, Ante Knešaurek, Tibor Szirovicza, Berislav Šipuš, Sanja Drakulić

 

60. Glazbena tribina

Glazbena tribina jedinstvena je manifestacija Hrvatskog društva skladatelja koja promiče stvaralaštvo hrvatskih suvremenih skladatelja te je od osobitog značenja ne samo za skladatelje, muzikologe, izvođače i studente glazbe, već i za lokalnu publiku i hrvatsku kulturnu javnost općenito. Glazbena tribina svjedoči o životnosti našega glazbenog stvaralaštva kao čimbenika svjetske glazbene scene.

S obzirom na vrlo nepovoljno stanje suvremene glazbe u hrvatskoj kulturi i koncertnome životu, Glazbena tribina iznimno je važna manifestacija, koja ne promiče samo hrvatske autore i izvođače suvremene glazbe, već u hrvatsku, često zatvorenu sredinu, donosi informacije o trenutačnim tekovinama suvremene glazbene scene u svijetu. Posebno je pritom važno što se Tribina ne održava u Zagrebu, čime se nastoji postići barem mali pomak u decentralizaciji suvremene glazbe u Hrvatskoj, koja izvan Zagreba živi tek kroz pojedinačne i kratkoročne impulse entuzijastičnih pojedinaca i organizacija. Osijek kao domaćin 60. Glazbene tribine u tom smislu predstavlja i pomak od njenog već tradicionalnog održavanja u Opatiji, promičući hrvatsku i inozemnu suvremenu glazbu duž cijele Hrvatske.

Tribina je u svojih gotovo šest desetljeća zabilježila ogroman broj praizvedbi i legendarnih izvedbi raznolike glazbe, ali je bila i iznimno važno mjesto susreta; susreta publike, izvođača i autora, susreta generacija, susreta glazbenih profesionalaca svih struka i znatiželjnih pojedinaca; mjesto održavanja znamenitih diskusija i proglasa, polemičkih sukoba i pomirenja.

Glazbena tribina posvećena je prvenstveno stvaralaštvu suvremenih hrvatskih skladatelja. Iako su u središtu pozornosti njihova djela te praizvedbe, konceptualno Tribina ne odustaje ni od opusa iz prošlog stoljeća.

Program Tribine temeljen je na kvaliteti izabranih djela kao i izvođača, teži uključivanju mladih (radionice, okrugli stolovi, razgovori s autorima i umjetnicima), kao i podizanju svijesti o zaštiti autorskih djela. Nastoji utjecati na ansamble i umjetnike, kako bi oni što češće na svoje programe uvrstili djela hrvatskih autora; traga za najboljim formatima i načinima kako publici približiti i prezentirati suvremenu glazbu. Uz koncerte suvremene umjetničke glazbe, Tribina svake godine nudi i pokoji koncert suvremenog stvaralaštva drugih žanrova, pa se tako mogu čuti i koncerti jazz ansambala, ansambala na razmeđi umjetničke i popularne glazbe ili eksperimentalnijih i alternativnijih pravaca, uključujući i zvučne instalacije i srodne projekte. Uza sve teži uključivanju i znanosti o umjetnostima poput muzikologije i etnomuzikologije, povezujući time teoriju i praksu.

Sve to Glazbenu tribinu čini manifestacijom jedinstvenog profila na hrvatskoj glazbenoj i umjetničkoj sceni.

Kupi ulaznicu
Petak, 19:30h
03. studenoga 2023.
Subota, 19:30h
04. studenoga 2023.

Zvuči zanimljivo?

Kupi ulaznicu
Newsletter