K – HNK: PLAMTEĆA VODA – HNK Ivan pl. Zajc Rijeka

Suvremeni balet u koreografiji Andonisa Foniadakisa govori o veličanstvenosti vode.

Nakon Bonna, Maribora, Zagreba, Šibenika, Pule i Herakliona na Kreti, „Plamteća voda“ Baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca stiže i u Osijek.

Baletno-plesna hit predstava “Plamteća voda” („Burning water“) glasovitog koreografa Andonisa Foniadakisa u izvedbi riječkog baletnog ansambla rasplamsat će se na pozornici osječkog HNK-a 27. listopada 2022. te donijeti svoju već prepoznatljivu vatrenu energiju, eksploziju pokreta i erupciju emocija.

Predstava koja od svoje premijere ne prestaje oduševljavati i publiku i kritiku, kako u matičnoj kući tako i na brojnim domaćim i međunarodnim gostovanjima, gostovat će u Osijeku u sklopu suradnje i razmjene gostovanja Konzorcija hrvatskih narodnih kazališta – K-HNK.

Usredotočivši se u svojoj koreografiji na kontrastnu prirodu vode, izvora života i razorne sile te spajajući vodu i vatru, a i mnoge druge suprotnosti na kojima još od iskona počivaju naš život i svijet, Andonis Foniadakis stvara iznimno zahtjevnu koreografiju, a plesači na granici izdržljivosti pomiču vlastite granice. Njihova tijela i njihov pokret stvaraju neodoljivo impresivne slike isprepletene snažnim emocijama. Slike koje nose i snažnu umjetničku poruku nade. Iskonski, intenzivno, nadnaravno. I ostavljaju publiku bez daha.

„Plamteća voda“ je na svojim inozemnim gostovanjima, „zapalila“, između ostalih, i publiku u njemačkom Bonnu gdje su članice i članovi riječkog baletnog ansambla pozdravljeni stajaćim ovacijama.
„Nakon napetih šezdeset minuta uslijedila je eksplozija pljeska publike oduševljene izvrsnim ansamblom“, zaključio je tada u svojoj kritici „ Bonner General-Azeiger“, najtiražniji dnevni list u Bonnu i regiji. U istoj je kritici E. Einecke-Klövekorn istaknuto je kako se „od 14 plesača zahtijeva fleksibilnost, okretnost, izdržljivost što često prelazi  u zahtjevne akrobatske podvige“, te da „ansambl u kratkim vatrenim kostimima pleše kao da je riječ o borbi za život, uz silovitu glazbu“ i kako su „tijela u paklenom scenariju, u divljem tempu uz strastvenu energiju, pogurana  na granicu fizičke izdržljivosti..“

 

Uz dramaturga i koreografa Andonisa Foniadakisa, autorski tim  „Plamteće vode“ čine skladatelj Julien Jean-Pascal Tarride, scenograf i oblikovatelj svjetla A. Birmpilis & CO. te kostimograf Anastasios Soforoniou (za Mesvor Consulting Ltd.).

U Osijeku plešu članice i članovi riječkoga Baleta Tea Rušin, Ksenija Krutova, Laura Orlić, Maria Matarranz de las Herras, Maria Del Mar Hernandez, Marta Kanazir, Marta Voinea Čavrak, Anna Zardi, Ali Tabbouch, Michele Pastorini, Nicola Prato, Noa Siluvangi, Valentin Chou i Jody Bet.

Ne propustite „ples do posljednjeg daha“ riječkog Baleta.

 

 

 

 

 

Kupi ulaznicu
Četvrtak, 18:00h
27. listopada 2022.

Zvuči zanimljivo?

Kupi ulaznicu
Newsletter