Boris Senker

SANJAREVA PRIČA – Gostovanje GK Požega i AUKOS-a

Predstava je nastala u suradnji Gradskog kazališta Požega i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Sanjareva priča, Borisa Senkera  jest suvremeni kazališni moralitet, koji  govori o jedinstvenom  ljudskom biću – Sanjaru koji mašta i stvara u svojim snovima i vizijama otvoreni grad za sve ljude u kojem bi  rad mogao  biti igra, zabava, oplemenjen ljepotom i mudrošću. Ujedno je to i kazališna  priča  o  uzvišenim idealima koji se nastoje ostvariti usprkos trajnoj  borbi između dobra i zla, hrabrosti i slabosti, upornosti i krhkosti, svetog i profanog, uzvišenog i banalnog.

Autor je upitan o simboličkim, metaforičkim i metafizičkim aspektima ljudskoga postojanja i vodi Sanjara kroz razna iskušenja i izazove,  a u krizi njegova stvaralaštva   suočava ga sa bićima iz naše, ali i iz  druge stvarnosti, daje mu priliku da izoštri svoje stavove, da se očisti  oholosti, pohote, pohlepe, bijesa i  zavisti, te da se vrati i ojača  one  ideje, zamisli i emocije koje su se  zrcalile  u njegovim mladenačkim  vizijama mogućeg i  željenog  života. Nadahnuće naš Sanjar pronalazi i  crpi  u skromnosti, poniznosti, samilosti, ljubavi, blagosti i  darežljivosti.

Ova  scenska igra puna je  promjena, preobrazbi, transformacije i metamorfoze likova i situacija. Zaigrani izvođači svojim žarom tijekom igre isijavaju i  iz njih  teku emocije, misli, napjevi i  različiti jezici (u predstavi se govori hrvatski, slovenski, talijanski, njemački i engleski), a sve kako bi dočarali, ohrabrili i ojačali čovjekovu potrebu da  ide ustrajno u smjeru svojih snova,  i ma koliko oni bili nemogući i  nevjerojatni, snovi  su neizbježni da  pročiste srce, um i dušu i da se  dosegne lakoća postojanja i djelovanja.

Naša “Sanjareva priča” nudi današnji odgovor  na sutrašnja pitanja.

Četvrtak, 20:00h
06. travnja 2023.

Zvuči zanimljivo?

Kupi ulaznicu
Newsletter