Novosti

Višnjik otvara 28. Festival glumca

30.08.2021.

 

“Posljedično pandemiji koronavirusa, već drugu godinu zaredom, Festival glumca održava se u jesenjem (rujanskom) terminu. Prva službena festivalska predstava održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, u srijedu 1. rujna u 20.30 sati, dan prije službenog početka festivala u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Domaćin, HNK u Osijeku, osigurat će sto ulaznica za gledatelje iz Vukovarsko-srijemske županije (sve informacije vezane za nabavu ulaznica za goste iz VSŽ bit će objavljene na službenim festivalskim stranicama Festivala glumca).
Ovogodišnji festival je poseban zbog izuzetno bogatog programa, a za kvalitetu predstava i njihov odabir odgovara izbornik glumac Ivica Pucar. On je odabrao dvadeset jednu predstavu za 28. izdanje Festivala glumca.
Dvadeset predstava će se igrati u pet gradova Vukovarsko – srijemske županije: u Županji, Vinkovcima, Iloku, Otoku i Vukovaru, dok će jedna biti predstavljena u Osijeku.
Ove godine grad domaćin je Županja, gdje će se održati svečanost otvorenja s predstavom Predsjednici&Ca koprodukcije Satiričkog kazališta Kerempuh i Fiji grupe u subotu 4. rujna s početkom u 20.30 sati. U predstavi glume Ornela Vištica, Hrvoje Kečkeš, Siniša Miletić, Boris Svrtan i Tarik Filipović koji je i režirao ovu komediju. Festival tradicionalno otvara Vukovarsko – srijemski župan, pokrovitelj manifestacije, Damir Dekanić.
Glumica domaćica 28. Festivala glumca je Ksenija Prohaska, nacionalna prvakinja HNK Split. Naša poznata glumica će u ulozi domaćice festivala ugostiti sve glumce i prijatelje festivala na Danu domaćina u utorak 7. rujna u Andrijaševcima gdje će ih povesti na jednu atraktivnu vožnju brodom po Bosutu.
Sve predstave će gledati izabrani ocjenjivački sud festivala u glumačkom sastavu Ana Marija Vrdoljak, Ivica Zadro i Jakov Bilić. Njihove odluke ćemo čuti i laureate proglasiti na svečanosti dodijele nagrada 12. rujna u Županji.
Od ostalog popratnog programa možemo spomenuti i Okrugli stol – na temu umjetničkog statusa Festivala glumca i njegovih 28 godina kontinuiteta, odnosno kako zadržati visok umjetnički nivo festivala. Okrugli stol će se održati u ekološko – turističkom centru Otočki virovi, kraj Otoka.
Pokrovitelji festivala su Vukovarsko – srijemska županija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.
Festival se održava uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera Stožera RH.”
Slaven Nuhanović
Izvršni producent Festivala glumca

Moglo bi vas zanimati

Newsletter