Novosti

Svjetski dan kazališta

27.03.2023.

Kazalište je plod ljudskoga duha kojemu je materijalno samo stubište za uzlazak u ljepotu, prazno platno za sliku, kamen za skulpturu ili papir za riječi u kojima svijet pjeva i kad šuti.

Kazalište nije dijete Deus ex Machina, nije se rodilo ni iz čega, nego je raslo s potrebama čovječanstva, s oslobođenjem čovječanstva od pukog preživljavanja. Čovjeku je klica kazališta u duhu korijenje pustila čim se utaborio u sidrištima zemljoradnika, stočara, trgovca i krotitelja prirode. Još je vjerojatno uz vatru, uz neko ognjište još putujućeg tragača za spokojem sreće tanani glas svijesti ljudima šaputao kako je svijet glas što ga valja ponavljati, tražiti mu ljepote, ali i mane…

Nietzsche veli kako se tragedija rodila iz duha glazbe. Grčkoj tragediji kao temeljnoj postavci nama danas poznatog teatra inicijalno se pristupalo kao daru bogova, načinu izražavanja Dionizijeva kulta kroz postizanje masovne ekstaze. Aristotel zato veli kako je tragedija isprva bila nećudoredna, a tek je nakon dugog vremena sazrijevanja postala respektabilna, odnosno respektabilan dionik književnog umijeća.

Kazalište nije fakultativan dodatak zbilji. Ono oduvijek aktivno sudjeluje u svim društvenim mijenama, ono nije samo mjesto zabave, razbibrige ili razonode, nego baš suprotno: ono upire prstom u nerijetko nepravednu zbilju, psihološki secira karaktere, rezimira, dijagnosticira, puca na razum i osjećaje, angažira, potiče, proizvodi esenciju koja, gotovo paradoksalno, tijelo pronalazi u ljepoti i(li) karikaturi, strašnom i(li) smiješnom, pitkom i(li) trpkom, gotovo neprobavljivom.

Kazalište je monumentalna stečevina cjelokupnog čovječanstva.

Kazalište je jedna od temeljnih odlika urbanosti, prijelomna točka preko koje naselje mora prijeći da bi postalo Grad.

Grad bez kazališta bio bi spavaonica ljudima kojima ne preostaje ništa osim spavanja i rada. A ne živi čovjek samo o kruhu i vodi, niti se nakon sna bez snova može probuditi sretan. Čovjeku treba zanos koji bismo mogli nazvati čarolijom.

Kazalište je čarolija. Ono je istina o nama samima, o vremenu što ga stvaramo.

Što smo ako ostanemo bez istine, bez krila?

Sretan nam Svjetski dan kazališta!

Ivana Šojat

 

Klikom na poveznicu pročitajte hrvatsku i svjetsku poruku za Svjetski dan kazališta.

Moglo bi vas zanimati

Newsletter