Novosti

Intendantica Dražena Vrselja o 115. kazališnoj sezoni

30.08.2021.

Poštovani posjetitelji, prijatelji kazališta,

grad Osijek, složit ćete se sa mnom, oduvijek je bio grad velike kulturne tradicije kojem je kazalište  bilo nukleus kulturnog identiteta, a svjesnost o neprekidnom ulaganju svih resursa u razvijanje talenta i znanja imperativ.

Vremena za kazalište nisu nikad bila teža. Vidljivo je da je odluka hrvatske vlade i Ministarstva kulture i medija o nezatvaranju kazališta u doba pandemije poticajna mjera i potvrda dobro promišljenog pravca djelovanja artikulirane kulturne politike. U konačnici nismo stali već smo stvarali, počesto doslovno iz dana u dan. Nastojanja uprave Kazališta prepoznali su osnivači, Grad i Osječko-baranjska županija i konsolidirali financijske probleme uslijed nemogućnosti ostvarivanja vlastitog prihoda.

Unatoč mjerama koje su onemogućavale potpuni rad kazališne kuće, privukli smo maksimalan broj posjetitelja s obzirom na situaciju u kojoj su predstave izvedene. Uspjeli smo izvesti preko trideset gostovanja izvan kuće, dobili Nagradu filantropa godine, nominirani u šest kategorija za Nagradu hrvatskog glumišta, a jednu od njih smo donijeli u Osijek, pokrenuli Covid premijerni program i premijerni program Pozornica u dvorištu.

Nećemo pristajati na kompromise i podilaziti “lakopernom“ repertoaru. Neprihvatljivo nam je imati samodopadne predstave koje bismo prodavali pribavljajući financije te  tako opravdali vlastito postojanje. Upravo stoga u nastupajućoj sezoni pripremamo odvažne naslove koji iziskuju znanje, međukazališnu suradnju, umjetničku stabilnost i darovitost.

Sezona 2021/2022 je 115.kazališna sezona. U trenutku osmišljavanja repertoara ne mogu zasigurno tvrditi da će ovaj put biti lako, uobičajeno  i „normalno“. Naprotiv, držim da ćemo iznad svega morati biti odgovorni i naučiti kazališno stvarati u uvjetima u kojima će funkcionirati globalna gospodarstva. Svima je sigurnost najveći prioritet u pripremama za ponovo otvaranje kazališta pred punim gledalištem. Nastavit ćemo slijediti sve vladine smjernice i stvoriti okruženje koje je sigurno i što je najvažnije ugodno.

Zahvaljujem svim posjetiteljima koji su bili uz nas, svim ljudima dobre volje koji su nam pisali i podržavali u našim umjetničkim nastojanjima da se umjetnost ne umiri.

Hvala svakom čitatelju ovih redaka jer to znači  da još uvijek svi zajedno imamo snove, umjetnički i pozitivan pogled na svijet.

intendantica Dražena Vrselja

 

Moglo bi vas zanimati

Newsletter