Novosti

Maestro Vladimir Piskunov, ravna Mozartovim “Requiemom” u Đakovu i Osijeku: Zaista vjerujem da glazba ovaj svijet čini boljim mjestom

18.03.2024.

* Ovo je djelo izuzetno popularno, čak i među ljudima koji klasičnu glazbu ne slušaju redovito ili često. Što ga čini tako zanimljivim? Osim misterija oko dovršetka.
– Mislim da je upravo obrnuto: misterij okružuje “Requiem”, jer ova glazba duboko dotiče neke skrivene dijelove naše duše, našega uma. Čak i nakon što jednom čujete Requiem, nikada nećete zaboraviti dojam koji je ostavio na vas.
* Koliko je djelo atraktivno za izvođenje za glazbenike – vokalne i instrumentalne?
– Govoreći o tajnovitosti, Mozartov “Requiem” ima neku privlačnu snagu zbog koje glazbenici požele biti dijelom njegove izvedbe, dijelom njegovih sakramenata.
* Koliko je djelo zahtjevno za umjetnike, za zbor, soliste i orkestar?
– Mozartov “Requiem” vrlo je zahtjevno djelo. Svaka skupina glazbenika – orkestar, zbor i solisti – ima svoje izazove. No, najvažnije je stvoriti jedan veliki organski ansambl koji će osjetiti i podijeliti svu ljepotu i strast ove glazbe.
* S obzirom na to da se radi o rekvijemu (misi zadušnici), pretpostavljam da je prikladnije izvoditi ga u crkvi, nego u kazalištu ili nekoj koncertnoj dvorani, zbog atmosfere?
– S glazbenoga stajališta, ne mogu reći gdje bi bilo najbolje izvesti “Requiem”- u kazalištu, koncertnoj dvorani ili u crkvi. Ipak, odavanje počasti kanonima žanra, njegovoj povezanosti s tradicijama katoličke crkve i religioznim tekstom, izvođenje “Requiema” u crkvi stvara jedinstvenu, neponovljivu atmosferu. Osjećaj je gotovo poput putovanja kroz vrijeme i mjesto. Posebno je to što “Requiem” izvodimo prije Velikog tjedna, jer to izvedbi daje još dublje, sveto značenje.
* Što ovo djelo čini genijalnim u usporedbi s drugim sličnim djelima?
– To nije matematika, ne postoji formula kako dotaknuti ljudska srca. Sve što možemo učiniti je čuvati takva remek-djela, slušati svaku notu dok ju izvodimo i dijeliti snagu “Requiema” s publikom.
* Mnogo se govori o duhovnoj strani ovog djela. Koliko to danas ima značenja?
– Vjerujem da je duhovna strana nešto do čega nam je svima stalo, ali nije za svakoga isto. Ponekad nije lako pronaći smisao, ali mislim da je prvi korak pogledati u sebe, vidjeti nešto što će ti pomoći pronaći svoj put, postati bolja osoba. Zaista vjerujem da glazba ovaj svijet čini boljim mjestom.
Narcisa Vekić / HNK u Osijeku

Moglo bi vas zanimati

Newsletter