Novosti

Marko Fotez – Pismo iz Osieka

19.02.2021.

Marko Fotez – Pismo iz Osieka

 

Ostavljao sam već mnoge gradove. U svakom sam ponešto doživjeo i od svakoga od njih ostalo je nešto u mome sjećanju, nešto, što me oživljeno u bilo kojem obliku ili prilici ponovno podsjeti na vrieme zbiljskog boravka. Ima svuda nešto osebujno.

Teatar. Trošna kazališna zgrada, neudobna, neprikladna, s drvenom građom pozornice, bez razsvjetnog mosta, bez tehničkih uređaja, s tiesnim garderobama, labirintskim uredovnicama, zgrada tako daleko od suvremenih zahtjeva i potreba, ali zgrada, koja ima svoju dušu kao sve starine. Opojnu, osjećajnu kazalištnu dušu i srdce, koje tjera žilama krv uspomena i doživljaja i kuca zanosima i uzhitima umjetničkoga stvaranja.

 

Male lože, u kojima gotovo u svakoj sjedi jedno milo lice, parket s čitavim redovima dragih poznanika, gledalište povezano osjećajem zajednice kao riedko koje – pozornica, na kojoj je odigrano već toliko sudbina, primitivna rampa i reflektori, koji škriplju i cvile pri svakoj promjeni stakla, ali time ne prieče da preko rampe struji fluid kazališta i opaja gledalište poput onog lipinog mirisa u najdražoj ulici.

 

Koliko je tu ostalo mojih uzdaha i strepnja u prvoj kulisi, koliko uzbuđenja i ugodnog intimnog uživanja u loži prosceniuma, koliko nervoze i nemirnih šetnja hodnicima – hoće li sve dobro svršiti, onako, kako je zamišljeno – koliko je poklika, molbi, zaklinjanja, upozoravanja, uputa, psovki odjeknulo u tom parketu za vrieme pokusa…drago, nezaboravno kazalište, u kojem srdca kao da kucaju brže i zajednički.

 

Dr. Marko Fotez, hrvatski redatelj, kazališni povjesničar, pisac i prevoditelj (Zagreb, 1915. – Beograd, 1976.), čije je otkriće za scenu i preradba Držićeva Dunda Maroja revalorizirala i scenski reafirmirala čuvenog našeg renesansnog klasika, bio je kao 26-godišnjak ravnatelj Drame HNK u Osijeku (tada Hrvatsko državno kazalište) 1941./1942.

 

Njegova fascinacija Osijekom (u kojem je kao gost režirao sve do godine 1970.) iskazana je i u ranoj knjizi putopisa Mozaik (Zagreb, 1944.), iz koje ekscerptiramo dijelove Pisma iz Osieka, zadržavajući leksičke pravopisne norme u kojima je tekst pisan.

 

Lj. St.

Moglo bi vas zanimati

Newsletter