HNK u Osijeku

Riječ intendantice

Strašću od Poljske, Budimpešte, Savonlinne

Prošli smo vrijeme važnih odluka i promjena koje su se odrazile na rad kazališta te bitno utjecale na niz novih poslovnih odluka. Osječko je kazalište najvažnije područje kulture u ovom dijelu Hrvatske. Držim da smo pronašli način dodatno motivirati našu publiku i nastaviti obavljati ulogu koju umjetnost treba imati u društvenom životu. Uspjeli smo dati mogućnosti umjetnički se realizirati, a kazalište je postalo međunarodno pozicionirano. Tijekom prošle sezone ostvarili smo zavidna međunarodna gostovanja.
U Poljskoj su to bila gostovanja u Krakowu, Olsztynu i Radomu, dok smo u Mađarskoj održali GALA koncert u Budimpeštanskom operetnom teatru te sezonu okrunili gostovanjem u Finskoj, na prestižnom festivalu u Savonlinni. U podizanju umjetničke razine predstava nema prostora za samopromociju već možemo doista govoriti o početku tradicije otvorenosti prema europskim festivalima u kojima osječko kazalište neskromno treba biti lider u prezentiranju velikog potencijala i bogate kulture grada Osijeka i Hrvatske. Važno je predstaviti prvi put konkretnu međusobnu suradnju hrvatskih nacionalnih kuća uvodeći novu pretplatu “K-HNK”. Kazališnoj ćemo publici prvi put omogućiti pogledati sedam gostujućih predstava u sezoni. Kroz najbolje od najvećih publika će biti obogaćena za dodatni umjetnički sadržaj.
Radeći što volim, sa strašću prema umjetnosti, želim u ovoj 116. kazališnoj sezoni Kazalište voditi prema ciljevima koje smo započeli… otvoreno, moderno, umjetnički prepoznato, europsko kazalište.
intendantica
Dražena Vrselja
Newsletter