KONCERT KLASIČNE GLAZBE – za mir u Ukrajini

Suočeni s ratnim strahotama koje proživljava Ukrajina, s traumama koje smo i sami iskusili prije trideset godina, HNK u Osijeku suosjeća i iskazuje svesrdnu podršku Ukrajinskome narodu u njegovoj borbi za slobodu i mir. Koncert klasične glazbe zato će biti humanitarnog karaktera te ćemo sva novčana sredstva od ulaznica za koncert uplatiti na račun hrvatskog Caritasa koji je povezan s ukrajinskim Caritasom. U program koncerta je uvrštena i izvedba I simfonije ukrajinskog skladatelja Reinholda M. Gilèrea.

Ukoliko ne možete prisustvovati Koncertu klasične glazbe pozivamo vas da uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d. IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X; svrha uplate: pomoć Ukrajini, pomognete ukrajinskom narodu.

MLADEN TUTAVAC

dirigent

Rodio se 1965. u Splitu, gdje je završio srednju Glazbenu školu. 1987. upisuje Glazbenu akademiju u Zagrebu – odsjek za dirigiranje u klasi prof. Pavla Dešpalja, na kojoj je diplomirao 1991. Iste godine nagrađen je Rektorovom nagradom za izvedbu Mozartove opere Figarov pir s ansamblom Akademije. Od 1991. bio je zaposlen u HNK Zagreb kao zborovođa Opere, a krajem 1993. postaje stalni član Opere HNK u Osijeku kao dirigent i zborovođa (od 2000. isključivo dirigent). Do sad je ravnao brojnim predstavama kao i mnogim simfonijskim, novogodišnjim, uskrsnim i opernim gala-koncertima. Od 2000. do 2001. obnašao je funkciju ravnatelja opere. Osnivač je i dirigent komornog orkestra „Franjo Krežma“. Od 1994. do 2000. bavio se i pedagoškim radom: na glazbenoj školi „Franjo Kuhač“ i Filozofskom fakultetu na Odsjeku za glazbenu kulturu. Vodio je i osječki pjevački zbor „Lipa“. Sudjelovao je i na međunarodnim natjecanjima dirigenata. Od 2014. je predsjednik Francuske alijanse u Osijeku. Od 2017. angažiran je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku kao umjetnički suradnik, a od akademske godine 2018./19. vodi i tamburaški orkestar Akademije – „Strossmayer“.

 

LOVRE MARUŠIĆ svoju je međunarodnu reputaciju potvrdio osvajanjem srebrne medalje na prestižnom pijanističkom natjecanju u Clevelandu – 2021. Cleveland International Piano Competition u SAD-u. Dobitnik je brojnih značajnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, među kojima se ističu: prva nagrada na 20. Međunarodnom natjecanju Santa Cecilia u Portu (2018.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju IMF u Parizu (2018.), kao i prva nagrada, nagrada komisije i nagrada publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Isidor Bajić u Novom Sadu (2016.).

Svoje prve poduke iz klavira dobiva od Rozarije Samodol u rodnom Omišu. Na poziv slavne ruske pijanistice Natalije Trull, 2006. odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski koju je 2011. uspješno završio. Studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu započeo je u klasi profesora Rubena Dalibaltayana, a nastavio i diplomirao u klasi profesora Ljubomira Gašparovića. Svoje poslijediplomske studije nastavlja na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru u klasi Grigoryija Gruzmana.

Bilježi nastupe s eminentnim orkestrima i vrhunskim komornim sastavima poput The Cleveland Orchestra, Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, Vojvođanskih simfoničara, Beogradskih simfoničara, Irkustske filharmonije, Simfonijskog orkestra HNK Split te Zagrebačkih solista i Splitskih solista.

U prosincu 2021. debitira sa Simfonijskim orkestrom Mariinsky teatra i maestrom Valerijem Gergievim u Sankt Petersburgu.

Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za iznimne rezultate tijekom studija.

Kao solist i komorni glazbenik nastupa na raznim festivalima i koncertnim ciklusima diljem Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova, Austrije, Njemačke, Portugala, Lihtenštajna, Rusije, Francuske i SAD-a. Trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u zvanju asistenta na klavirskom odjelu te je umjetnički voditelj Međunarodnog festivala komorne glazbe “Ostinato” u Omišu. Generalno zastupništvo potpisao je s tvrtkom Cristoforium Art.

 

 

 

PROGRAM

 • Ludwig van Beethoven

  KLAVIRSKI KONCERT br. 4 u G-duru, op. 58 

 • Allegro moderato

 • Andante con moto

 • Rondo (Vivace)

 • Izvodi

  Lovro Marušić, klavir

  **************************************

 • Reinhold Glière

  SIMFONIJA br. 1 u Es-duru op. 8

 • Andante – Allegro

 • Molto vivace

 • Andante

 • Allegro

 • Dirigent

  Mladen Tutavac

 • Solist

  Lovre Marušić, klavir

 • Koncertni majstor

  Igor Šimonji

 • Inspicijentica

  Irena Budak

Petak, 20:00h
11. ožujka 2022.
Subota, 20:00h
12. ožujka 2022.

Zvuči zanimljivo?

Kupi ulaznicu
Newsletter