Beřich Smetana

PRODANA NEVJESTA

Možda najpoznatija češka opera je Prodana nevjesta Beřicha Smetane. Kritičari tadašnjeg vremena sumnjali su da skladatelj uopće ne može napisati smiješan Singspiel. Smetana ih je svakako razuvjerio stvorivši, prema libretu Karela Sabine, bezvremenski predivno operno djelo puno zapleta i komičnih obrata.
U ovoj priči o osjećajnoj ljubavi i dogovorenom braku, duhovita junakinja, Mařenka, mora upotrijebiti posljednje djeliće svoje odlučnosti i šarma i lukavosti kako bi se udala za muškarca kojeg voli. Ovo je radosna proslava češke kulture i identiteta koju se može ponovno osmisliti u srcu bilo kojeg sela ili grada. Predstavljena je prije svega plesnim ritmovima i ludo zaraznim melodijama.
Ples je u srcu i duši ovog djela, od veličanstveno živahne uvertire do raskalašene i svečane polke. Tu je cirkus , pobjegli medvjed, ljubavni dueti koji zaustavljaju srce i uzbudljiva pjesma za piće. To je neodoljiva kombinacija.
Prodana nevjesta opera je koja će nasmijati publiku. To je opera s čijim se likovima svaki gledatelj može poistovjetiti i osjetiti nadahnutim za svakodnevni život.

Zvuči zanimljivo?

Kupi ulaznicu
Newsletter