Novosti

VELIKA TURNEJA POLJSKOM

31.08.2021.

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku je u okviru hrvatsko – poljske suradnje 21. rujna krenulo na turneju Poljskom s predstavom „Udovice“ poljskog autora Slawomira Mrožeka, u režiji Jasmina Novljakovića. Turneja Poljskom obuhvaća tri grada: Krakow, Olsztyn i Radom. S HNKom u Osijeku na put su krenuli i zamjenica gradonačelnika Osijeka, Jasenka Crnković te pročelnik Ureda za gospodarstvo Osijeka, Igor Medić.

 

Prva izvedba predstave u Teatru Bagatela – Scena na Sarego 7 u Krakowu napunila je dvoranu. Ondje je održan i gospodarski sastanak na kojem su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Osijeka, gospođa Jasenka Crnković, pročelnik ureda za gospodarstvo Osijeka, gospodin Igor Medić te g. Marijan Barić, treći tajnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Poljskoj i počasni konzul Republike Hrvatske u Republici Poljskoj, g. Pawel Wlodarczyk.

 

U petak, 24. rujna u prepunoj dvorani Teatra Jaracza u Olsztynu, HNK u Osijeku je s Udovicama otvorio međunarodni Via Carpatia Festival. Publika, ali i tamošnja struka bili su oduševljeni izvedbom, režijom i prema riječima ravnatelja olsztynskog kazališta, Zbigniewa Brzoze, novim načinom čitanja autora teksta Udovica, Slawomira Mrožeka. Posebno iznenađenje u publici bili su hrvatski vojnici iz obližnje NATO baze u Poljskoj. Uz veliku pomoć hrvatskog veleposlanstva u Poljskoj i našeg veleposlanika g. Tomislava Vidoševića, uz počasnog konzula Hrvatske u Poljskoj, dogradonačelnica Osijeka Jasenka Crnković i pročelnik Ureda za gospodarstvo Igor Medić predstavili su grad Osijek kod maršaleka Warminsko-Mazurskog vojvodstva Gustawa Marek Brzezin i gradonačelnika Olsztyna, g. Piotora Grzymowicza te održali gospodarsko investicijski panel u znanstveno-tehnološkom parku u Olsztynu gdje su predstavili i investicijske potencijale Osijeka namijenjenim poljskim investitorima i tvrtkama te dogovorili konkretnu poslovnu suradnju.

 

U Radom i u Teatru Powszechny 27. rujna u 19.00 izvedene su posljednje Udovice ove turneje. Domaćini su nas dočekali kao prijatelje, a tako smo se i osjećali. 28. rujna  završava osmodnevna turneja Poljskom i kreće se prema Osijeku.

 

Krakow, Teatr Bagatela: klik na poveznicu

Olsztyn, Teatr Jaracza: klik na poveznicu

Radom, Teatr Powszechny: klik na poveznicu

 

Moglo bi vas zanimati

Newsletter