Novosti

IGRALA SAM SVE

08.02.2024.

Piše: Ljubomir Stanojević©
“U to se doba afirmiraju nove baletne snage Antun Marinić i Slavko Pervan, koji će također poći uskoro putem Zagreba, Sarajeva i drugih većih centara. Ja sam u to vrijeme imala prilike igrati sve značajnije uloge, a naročito sam voljela igrati u ‘Baladi’, prvom većem djelu moga muža, jer je tu bio upotrebljen istarski sadržaj i melos, pa je to meni kao Istranki predstavljalo naročito zadovoljstvo. Voljela sam i ulogu Jele u ‘Đavlu u selu’, te posebno Šeherzadu.“ – riječi su primabalerine i koreografkinje Argene Savin.
„Nakon odlaska Suhoga opet sam preuzela sve dužnosti u Baletu. Kroz čitavo vrijeme kao baletnoj solistici bilo mi je prilično teško raditi, jer sam morala igrati sve, nisam se mogla opredijeliti ni za koji fah posebno kao što to mogu balerine u većim ansamblima i kao što je to normalno i potrebno kao i jednom pjevaču ili dramskoj glumici. Usprkos tome od svih dužnosti koje sam obavljala najviše sam voljela ples, baletni umjetnički izražaj, jer volim scenu i osjećaj pokreta prema muzici, koja daje oslonac i podršku. Bila sam najsretnija kad sam mogla sebe izraziti adekvatnim baletnim pokretom na lijepu i privlačnu glazbu.“ – zapisala je Argene Savin.
Druga stožerna osoba u (bližoj) povijesti osječkoga Baleta zacijelo je Stjepan (Štefan) Suhy, slovenski plesač, koreograf, baletni majstor i pedagog koji je bio “na radu” u osječkome Hrvatskom narodnom kazalištu cijelo desetljeće, od 1951. do 1961. godine. Došao je kao 36-godišnjak, u zrelim plesačkim godinama nakon angažmana u Ljubljani i Beogradu. U Osijeku je uspio napraviti ono što je u velikoj mjeri u Operi uspjelo Dragutinu Savinu: stručno profesionalno utemeljiti Balet kao potpuno samostalnu granu, sposobnu da se uhvati u koštac s teškim profesionalnim zadatcima. Na ovom mjestu donosimo popis članova iz Suhyjeve ere, odnosno onih koji su došli poslije u vrlo sređen, poletan i potentan ansambl. Uostalom, mnoga od ovih imena sama će govoriti za sebe:
Katica Ament, Nikola Andučić, Božo Baković, Zorica Barač-Pintarić, Zdenko Božić, Josip Bušelić, Ofelija Butković, Drago Dedić, Branka Delinić-Zgrablić, Josip Dimitrijević, Mirta Dinter, Mile Divjanović, Branka Đuraković-Huljev, Zrinka Fajt-Stilinović, Katica Ferenčević, Ružica Gašparević, Edita Genc, Mladen Gojanović, Štefica Heler, Verica Isajlović, Đorđe Ivančević, Katica Kalan-Prgomet, Antonije Kalenić-Maksimović, Slavko Kalenić, Milutin Karišik, Josip Komljenović, Nedžad Kurić, Branka Loparac-Kraus, Stanislav Marijanović, Antun Marinić, Mato Marjanović, Ljubica Medinac-Pelkić, Jelena Nenadović, Ratko Petković, Eugenija Poljakov, Magda Perči, Ivan Rebić, Josip Sabo, Elza Sarka, Agene Savin, Mirjana Simović-Šantak, Vinko Sitarić, Petar Sučević, Jelena Suhy-Milovanović, Stjepan Suhy, Zvonko Štern, Vera Tomljenović-Grujičić, Boris Tonin, Matilda Tudaković, Branko Uglješa, Jelena Vasić, Blaž Vincetić, Mladen Žaja, Milorad Živanović.
(nastavlja se)
Na fotografiji:
POLOVJECKI PLESOVI (na glazbu A. Borodina), 1953.
U prvom planu: Argene Savin

Moglo bi vas zanimati

Newsletter