Novosti

Konferencija za medije održana uoči gostujuće praizvedbe Halatafl

14.09.2022.

Duodrama, žanrovski određena kao socijalna tragikomedija, samostalan je autorski, redateljski projekt Borisa Svrtana

Nova, 116. sezona Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, pod motom “Pa nek‘ sam krijes na brdima”, u četvrtak, 15. rujna, s početkom u 19 sati, bit će otvorena gostujućom praizvedbom predstave “Halatafl”.

Redatelj i autor

Duodrama, žanrovski određena kao socijalna tragikomedija, samostalan je autorski, redateljski projekt Borisa Svrtana, ujedno i autora teksta, nadahnutog drevnom vikinškom igrom, i Darka Milasa, a osječka će ju publika moći pogledati i u subotu, 17. rujna, također u 19 sati, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

– Doista sam istinski sretna što smo u našem kazalištu ugostili dva važna imena hrvatskog glumišta, što su neupitno Boris Svrtan i Darko Milas, kojima zahvaljujem što će upravo Osijeku praizvesti svoju duodramu. Obojica su zastupljena u popularnim televizijskim serijama i, koliko god mi u kazalištu to ne volimo spominjati, uvijek nam dobro dođe ta dodana vrijednost, jer nam pojačava interes i, naravno, popunjenost gledališta. Dakle, imamo tu radost da će naši sugrađani moći ovu predstavu prvi put vidjeti baš u Osijeku – rekla je intendantica HNK-a u Osijeku Dražena Vrselja, dodavši da će Svrtan i Milas s “Halataflom” gostovati i u drugim mjestima u Osječko-baranjskoj županiji.

Glavno pravilo “Halatafla”, društvene igre kod nas poznate pod nazivom “Vukovi i ovce”, je da ako vuk propusti pojesti ovcu – gubi, a u ovoj istoimenoj duodrami to je metafora života dvaju karaktera, poslovnog čovjeka Marka i ratnika Josipa, koje sudbina neraskidivo povezuje samo na prvi pogled nedokučivim nitima. Njih su dvojica, svaki na svoj način, u život energično pošli vođeni vlastitim idealima, a njihov se susret događa pri kraju jednog uobičajenog radnog dana u kancelariji. Tekst ove dramsko-komične igre suočava nas sa stvarnošću današnje Hrvatske, iskreno, neposredno, ponekad okrutno i sjetno.

Riječ je o drami koja će gledatelje nagnati da se zapitaju jesu li okolnosti u kojima se nalazimo odgovorne za formiranje naših karaktera, ili je, pak, obrnuto.

Brojni obrati

– Cijela priča počinje tako što Josip bane u kancelariju i pomoću nekakve improvizirane kućne bombe otme direktora Marka, i tu nastane situacija koja potom doživljava brojne obrate te dolazi do međusobne ispovijedi, gdje se vidi da njih dvojicu vežu mnogo dublje niti nego što se može zaključiti na početku. No tekst zapravo govori o mogućim ili stvarnim konfliktima koje već 30 godina dnevno imamo u svim našim kućama i gostionicama. Govori o našim životima i o tome kako smo mi naše društvo ustrojili, ili kako ono ustrojava nas te o tome što mi možemo učiniti da to društvo bude bolje. Osječka je publika birana i zahtjevna, ali uvijek otvorenog srca, tako da mi je posebna čast i zadovoljstvo da će “Halatafl” baš u osječkom HNK-u doživjeti svoju praizvedbu – rekao je Boris Svrtan.

Danijel Miklić

Izvor: Glas Slavonije

Moglo bi vas zanimati

Newsletter