Novosti

ZASLUŽNIK MUCIĆ (1)

17.10.2024.

Piše: Ljubomir Stanojević©
Poznat, ali – barem po sudu ovoga autora – nedovoljno priznat, ne samo osječki, pače hrvatski teatrolog Dragan Mucić – zaslužnik je za mnoga kulturna dobra ovoga grada, a pouzdani i neprikosnoveni je povjesnik osječkoga HNK-a.
Nastavljajući temu utemeljitelja HNK-a 1907. – Bačića i Andrića – valja uvijek nanovo ponavljati Mucićev prinos: boreći se, 1969., za postavljanje spomen-ploče Radoslavu Bačiću i dr. Nikoli Andriću, Dragan Mucić morao je razbijati mnoge barijere neznanja, nerazumijevanja, sumnjičavosti. Tom svom okruženju citirao je Stjepana Miletića iz njegova uvoda/posvete (dr. Stockmannu) knjige “Hrvatsko glumište”. Kako nas iskustvo uči da se nikada stvari posve ne mijenjaju – a povod ovoga pisanja najbolji je dokaz – citirajmo još jednom, i u povodu Miletića, Bačića, Andrića, Mucića… autora Hrvatskoga glumišta:
„Ako pak ova moja knjiga – budi iz osobnosti, budi iz krivog shvaćanja – donese i meni neugodnih razočaranja, nezasluženih napadaja ili čak – polupanih prozora, kao što Vama Vaš veliki govor u kući kapetana Horstera, tješit ću se i ja lijepim Vašim riječima, da je upravo ‘onaj muž najjači, koji stoji osamljen’.“
***
Književnik i teatrolog Dragan Mucić – poslužimo se podatcima D/ubravke/ S/majić/ – rođen je u Zagvozdu 1932. Osnovnu i srednju učiteljsku školu završio je u Osijeku. Nakon studija hrvatskoga jezika doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1970. disertacijom o osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.
Svoj radni vijek sveučilišnoga profesora vezao je od 1970. uz osječki Pedagoški fakultet, današnji Filozofski fakultet, gdje je predavao scensku umjetnost i povijest drame.
Kao kulturni, pedagoški i znanstveni radnik sudjelovao je u osnivanju osječkoga Ogranka Matice hrvatske, u pokretanju Odsjeka za glumu na Pedagoškom fakultetu, a bio je i jednim od utemeljitelja Centra za znanstveni rad HAZU-a u Osijeku.
(nastavlja se)
Na fotografiji:
POUZDAN I NEPRIKOSNOVEN POVJESNIK OSJEČKOGA HNK-a – prof. dr. DRAGAN MUCIĆ

Moglo bi vas zanimati

Newsletter