Novosti

ANGAŽMAN U OSIEKU

29.12.2022.

Piše: Vatroslav Hladić (1898.-1965.)

 

Kratko vrieme iza prevrata, dobijem ponudu za angažman u Narodnom kazalištu u Osieku. Za mene, mladog glumca, vrlo laskava ponuda. Znao sam, da je to drugo hrvatsko kazalište, da su ondje angažirani izvrstni glumci i da je težko doći do tog angažmana.

 

U ponudi koju sam primio, bilo je naglašeno, da ću biti angažiran za „fah“ prvog ljubavnika uz jednu od tamošnjih prvih gaža, koje su bile daleko veće od naših u Varaždinu. Kolebao sam nekoliko dana, ali želja, da dođem u veće kazalište pobiedi.

 

O Osieku znao sam vrlo malo, tek toliko, koliko sam čuo od drugih. Znao sam da ima Gornji i Doljnji grad kao Zagreb, muzej, lijepe crkve, šetališta, kavane i da se u njemu odvija veseo i ugodan družtveni život.

 

Prvi puta vozio sam se neravnim osječkim ulicama, koje nisam mogao dobro vidjeti zbog guste magle, koja se spustila nad gradom. Kola se zaustave.

 

– Ovdje je kazalište! – reče kočijaš.

 

Plativši ga, nađem se na pločniku. Oko mi zapne o impozantnu zgradu s mramornim stupovima i ja uđem u nju.

 

– Dobro jutro! Je li već došao gospodin ravnatelj? – upitam vratara.

 

– Koji ravnatelj?

 

– Pa, ravnatelj drame, gospodin Milovanović.

 

– Kakav ravnatelj drame? Gospodine, ovo nije nikakvo kazalište, ovo je Županija.

 

– Kako nije kazalište?

 

– Ne, mladi gospodine! Kazalište se nalazi preko puta.

 

***

 

Od prvog svog ulazka u osječko kazalište zavolio sam one uzke hodnike, drvene lože i pozornicu, sa onda još plinskom razsvjetom. Osjetio sam, da se ne ću tako brzo razstati s ovim kazalištem. I doista sam u njemu proveo punih osamnaest godina, osamnaest godina najintenzivnijeg rada, osamnaest godina svog mladenačkog i zrelog doba.

 

Ja sam se ubrzo uživio u novu okolinu i pokusi, pod izkusnim vodstvom samog ravnatelja drame, uspješno su se odvijali. Došao je dan mog prvog nastupa pred strogim osječkim kazalištnim obćinstvom i veoma strogom kritikom. Sasvim je prirodno, da se moj stari neprijatelj, trema, opet pojavio. No, sada sam već bio izkusan glumac. Jedan bromov prašak i neprijatelj je bio savladan.

 

Premiera je prošla odlično. Moj prvi nastup primilo je drago osječko obćinstvo kao i kritika s velikim simpatijama, koje mi je poklanjalo za cijelo vrieme moga djelovanja u osječkom kazalištu.

 

Iz knjige ŽIVOT GLUMCA (uspomene), Zagreb, 1944. (Leksik objavljujemo izvorno.)

 

Odabrao: Ljubomir Stanojević

Moglo bi vas zanimati

Newsletter