Novosti

ANTUN PETRUŠIĆ*

26.05.2022.

Piše: Ljubomir Stanojević©

 

Maestro Antun Petrušić na Annalu ’75 pojavljuje se u peterostrukoj ulozi: dva puta kao dirigent („Seoske pjevačice“ i „Prvo glazba, zatim riječi“), dva puta kao redatelj („Mozartova smrt“ i „Prvo glazba, zatim riječi) te kao prevodilac Salierijeve jednočinke. Mnogostranost umjetničkog djelovanja (ne zaboravimo pritom i njegov skladateljski rad) pričinja mu – kako sam kaže – veliko zadovoljstvo.

 

„Duboko vjerujem u prožimanje svih elemenata umjetničkog stvaralaštva, vezanih uz kazališni čin. Glazba, a posebno opera, prema tome i glazbeno kazalište uopće, osnovna su preokupacija mog života od najranije mladosti.

 

Dugogodišnji dirigentski rad i suradnja u Osijeku s Dragutinom Savinom, prvenstveno kao redateljem, a i s drugim redateljima (kao što su Nada Murat, Emil Frelih, Vlado Štefančić, Slavko Midžor i Jurislav Korenić), uz to temeljit studij svake partiture – postepeno su i kod mene stvarali vizualizaciju svakog notnog teksta. Jer, ne može postojati dobar operni dirigent, a da – uz to što čuje – i ne vidi partituru opere koju uvježbava.

 

Uz povjerenje Umjetničkog savjeta HNK u Osijeku i mojih najbližih suradnika, nakon Salierijeve jednočinke „Prvo glazba, zatim riječi“ sada sam režirao, kao praizvedbu na Annalu ’75, djelo iz hrvatske glazbene baštine, gotovo posve zaboravljenu jednočinku „Mozartova smrt“ Vladoja Berse. Uvjeren sam da će oživljavanje ovog nadasve zanimljivog djela, nastalog 1903. godine, privući znatniju pažnju šire jugoslavenske kulturne javnosti.“

 

 

„Kazalište“ br. 84., Osijek, 29. svibnja – 5. lipnja 1975.

 

 

* Maestro Petrušić (Zagreb, 1935.) od 1962. do 1989. bio je ugledni dirigent Osječke opere. 70-god. života i 40-god. umjetničkog i pedagoškog rada obilježio je u Osijeku kao prevoditelj libreta, redatelj, scenograf i kostimograf „Suzanine tajne“ E. Wolf-Ferrarija te prevoditelj libreta i dirigent jednočinke „Gianni Schicchi“ G. Puccinija (27. svibnja 2005.). Danas – zajedno sa suprugom Šteficom, opernom prvakinjom – živi u Domu za starije osobe „Centar“ u Zagrebu.

Moglo bi vas zanimati

Newsletter