Novosti

DAN KAD JE GORJELO KAZALIŠTE

16.11.2021.

Postoje gorki trenuci koji nam preokrenu svijet, koji nam unakaze spoznaju stvarnosti kao pravednog, logičnog slijeda pojava u humanim okvirima. Postoje trenuci kad se sve uruši, sruši…

Prije točno trideset godina dan je bio sunčan (ako me sjećanje ne vara), a već ranjeni, noću zamračeni Grad tvrdoglavo je vonjao na u zlato premetnuto lišće i Dravu koja je rasla hranjena kišama. Iz varave, osunčane, zapravo uvijek prividne tišine, iz paradoksalnih, ubojitih po Staljinu prozvanih orgulja prema Kazalištu je sunula vatra. I poljuljala sve, gotovo ušutkala Muze. 16. studenog 1991. gorjelo je Kazalište i vatra je ponad krovišta palucala poput krila jata nevidljivih bića koja uglas ore bjesomučni Verdijev Dies Irae.

Mogli smo klonuti kao spavači u noćnoj mori. Mogli smo ušutjeti, dopustiti nasilnima da nas ušutkaju. Mogli smo, ali nismo. Djelatnici, umjetnici HNK u Osijeku su tijekom cijelog rata izvodili programe, iznjedrili čak 3 premijere, nastupali i odlazili na gostovanja sve do potpune obnove (1994.) svega što su neki htjeli zauvijek spaliti, izbrisati, obnove u kojoj je financijski sudjelovala cijela Hrvatska.

I ponosni smo na to što topovima nismo dopustili da ušutkaju umjetnost koja je zalog Vječnosti.

Ivana Šojat

Moglo bi vas zanimati

Newsletter