Novosti

“Dječak koji je govorio Bogu” prilagođen slijepim i slabovidnim osobama

10.09.2021.

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku po prvi put zahvaljujući projektu s udrugom Zamisli iz Zagreba nudi slijepim i slabovidnim osobama predstavu prilagođenu njihovim potrebama. Veliki trud stoji iza ovakvog projekta. Kako bi predstavu mogli pratiti ali iznad svega doživjeti u svojoj punini, napravljen je studiozan rad na tekstu predstave koji je obogaćen narativnim dijelovima koji opisuju radnju koja se događa na sceni kada nema dijaloga među glumcima ili koji opisuju koreografske trenutke kao i projekcije ili neverbalne radnje glumaca. Narator u kabini obogaćuje dijalog opisima i detaljima kako bi uživanje u doživljaju predstave bilo potpuno. Slijepe i slabovidne osobe ovim projektom postaju publika koja nije zakinuta u praćenju radnje i provodi ih se kroz priču i radnju na najadekvatniji mogući način jer je prilagodba rađena uz suradnju dramaturga i slijepe osobe koja je dugogodišnjim radom na ovakvom projektu uistinu uspjela istančano selektirati trenutke u kojima je intervencija potrebna. Narator je glumac koji je prošao edukaciju kako bi njegov doprinos bio nenametljiv ali precizno dragocjen.

Na prilagodbi ove predstave radila je dramaturginja Ivana Klaić i instruktorica iz udruge Zamisli.

Slijepe i slabovidne osobe na ulazu u kazalište dobivaju slušalice koje su povezane preko mobitela s naratorom koji se nalazi u kabini i koji prateći radnju na sceni izgovara naraciju u predviđenim trenucima u predstavi. Za našu prvu izvedbu narator je glumac GDK Gavella.

Naše je kazalište ove sezone krenulo u ovaj projekt sa željom da u što kraćem roku prilagodimo što veći broj predstava kako bi zadovoljili potrebe slijepe i slabovidne publike.

Naši glumci prošli su edukaciju te će i sami u nekim od sljedećih prilagodbi biti naratori.

Predstava “Dječak koji je govorio Bogu” je prva predstava u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku koja je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama, a bit će izvedena u ponedjeljak 13. rujna u 19 sati.

Veselimo se ovakvim izazovima plemenitih ciljeva.

Moglo bi vas zanimati

Newsletter