Novosti

DRAGA VESNA…

23.06.2022.

Piše: Ljubomir Stanojević©

 

Ne sjećam se više, je li bio svibanj, ili već lipanj 2002. godine: došla mi je u posjetu Vesna (Firinger) Burić, knjižničarka i muzealka, kazališna kritičarka i teatrologinja. Prijateljica, još iz najmlađih (gimnazijskih) dana.

 

Došla je – u „nevrijeme“: zavraga, redigirao sam neki tekst s rokom predaje „odmah“. Nisam je uspio ni ponuditi da sjedne, stajala je pored mojega radnog stola u HNK i gledala što radim.

 

Zapravo: došla se oprostiti. Ona je to znala, ja ne.

 

Umrla je (od zloćudne bolesti), u 60. godini, 23. lipnja 2002. godine. Točno prije – 20 godina! Bio je to, dakle, naš posljednji susret.

 

Draga Vesna…!

***

 

Poštujući ove stranice (HNK u Osijeku) stavljamo pozornost na Vesnu – kazališnu (dramsku) kritičarku. Naslijedila je u osječkome tisku, legendarnu Gigu Gračan (1945. – 2021.), bila je prethodnica Branke Čokljat, Ivane Đerđ-Dunđerović, Narcise Bošnjak (Vekić), kratkotrajno Mire Muhoberac i danas zacijelo najzanimljivije, vrlo upućene i kritičarke sa stavom – Anđele Vidović (navodim samo kritičarke, ne i kritičare!).

 

Poslije završene gimnazije Vesna Firinger (kći uglednoga i zaslugama ovjenčana Kamila Firingera), kasnije udana Burić, upisala je studij komparativne književnosti i engleskoga. I još za studija – počela se javljati u „Kazalištu“ osječkoga HNK „pismima iz Zagreba“, detaljno kritički opservirajući sveukupni kazališni život glavnoga grada. U posebnome/prigodnom izdanju „Kazališta“ (1967. godine, uz obilježavanje 60 god. osječkog Teatra), objavila je niz intervjua s najznačajnijim pojedincima – negdašnjim članovima osječke kazališne kuće.

 

Od 1969. godine (po završetku studija) zaposlila se u Muzeju Slavonije u Osijeku gdje je bila voditeljicom Odjela knjižnice (Odjela muzealnih tiskopisa), Hemeroteke, Muzeološkog odjela, Grafičke, Kazališne i Glazbene zbirke, „ističući prednost muzejskih knjižnica kao rasadišta kulture jednoga kraja“ – kako je to u nekrologu zabilježila dr. sc. Marina Vinaj, sadašnja voditeljica Knjižnice Muzeja Slavonije.

 

***

 

Vesna (Firinger) Burić bila je strogi kritičar. Solidno obrazovana (dr. Ivo Hergešić, utemeljitelj Komparativne, u jednom je pismu /na/pisao – još o svojoj studentici: „Čini mi se da je talentirana“), s dobrim uvidima u recentna kazališna kretanja, „beskompromisno se zalagala za kvalitetu kazališne predstave“ (Pavle Blažek). Voljela je osječki kazališni život, sudjelovala je u njemu. Bila je na tragu doktorata o kazalištu, ali… usud ju je pretekao.

 

Dragoj Vesni… ovaj nezaborav(ak)…!

 

Potpis ispod fotografije: mr. sc. Vesna (Firinger) Burić (1943. – 2002.)

Moglo bi vas zanimati

Newsletter