Novosti

Gala koncert – On the Bridge of Music održan i u Operetnom kazalištu u Budimpešti

26.01.2022.

U Operetnom teatru Budimpešta, u utorak, 25. siječnja 2022. godine održan je Gala koncert „On the Bridge of Music“ povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih odnosa s Republikom Mađarskom, baš kao što je isti održan u Osijeku tjedan dana ranije.

Koncertu su nazočili župan Ivan Anušić, zamjenik župana Mato Lukić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te brojni drugi visoki uzvanici iz Hrvatske i Mađarske.

Župan se osvrnuo na suradnju dviju zemalja koja seže u 90-e godine prošloga stoljeća kada je Republika Hrvatska izborila samostalnost.

– Suradnja je bitna prije svega zbog ljudi, zbog Hrvata koji žive u Mađarskoj i Mađara koji žive u Hrvatskoj. U Osječko-baranjskoj županiji je najveći broj Mađara, a te dvije zajednice su trajna poveznica dvaju naroda. Mađarska se u posljednjih 30 godina pokazala kao dobar prijatelj Hrvatskoj i pomogla joj u trenutcima kada joj je bila potrebna pomoć, prije svega tijekom Domovinskog rata i poslijeratne obnove. Trenutno, Mađarska i Hrvatska razvijaju dobre diplomatske odnose, imamo dobru komunikaciju i projektnu suradnju na razini općina, županija i gradova, tako da je sve ovo prirodan slijed. Treba posebno naglasiti dovršetak koridora VC koji se upravo spaja s Mađarskom i koji će još više približiti naše dvije zemlje – kazao je župan Anušić.

Intendantica HNK u Osijeku Dražena Vrselja naglasila je kako ovaj veliki i svečani događaj ima poseban značaj ne samo za kazalište na čijem je čelu, već i za cijelu Republiku Hrvatsku.

– Unatoč svim problemima i teškoj epidemiološkoj situaciji uspjeli smo osigurati održavanje oba koncerta u tjedan dana. Rezultat je to višemjesečnih priprema, a sve je započelo pozivom veleposlanika RH u Mađarskoj Mladena Andrlića koji je predložio zajedničku suradnju te smo vrlo brzo krenuli s pripremom suradnje hrvatskih i mađarskih glazbenika. Publika je mogla uživati u skladbama velikih hrvatskih i mađarskih skladatelja poput Jakova Gotovca, Emmericha Kálmána, Franza Lehára, Ivana pl. Zajca i mnogih drugih – rekla je Vrselja.

Orkestrom budimpeštanskog Operetnog teatra ravnao je Gyula Pfeiffer, dok je orkestrom Opere HNK-a U Osijeku ravnao maestro Filip Plavišić. Redatelj koncerta je Szilard Somogyi, koncertni majstor je Béla Nagy, a od vokalnih solista nastupili su Katarina Toplek, Viktorija Đurđek, Igor Krišto, Leon Košavić, Anita Lukács, Zsolt Vadász, Lévai Enikő, Péter Laki, Mónika Fischl, Zsolt Homonnay i Szilvi Szendy.

Tekst i foto: obz.hr

Moglo bi vas zanimati

Newsletter