Novosti

GIGA GRAČAN

17.06.2021.

Piše: Ljubomir Stanojević©

 

Dan uoči dodjele ovogodišnje Demetrove nagrade za životno djelo Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, akademiku Zvonimiru Mrkonjiću, u Zagrebu je 12 .lipnja umrla Giga Gračan, istaknuta članica HDKKT-a i lanjska dobitnica tog najuglednijeg priznanja struke.

 

O Gigi mogao bih pisati naširoko. Bili smo prijatelji pa bi šutnja bio i odraz emotivnog stanja posvemašnje tronutosti, ali i poštivanje pokojničine volje. Stoga tek ukratko, povijesti radi.

 

Rođena je u Osijeku (1945.) kao Eugenija Drndarski. Tu je završila gimnaziju i srednju muzičku školu, a u Zagrebu komparatistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu. Po povratku sa studija (1968.) četiri godine radila je u rodnom gradu (bibliotekarka u EMŠC-u, urednica časopisa „Revija“, filmska kritičarka „Glasa Slavonije“), a od 1972. je u Zagrebu, mijenjajući dva-tri posla da bi se, najznačajnije, afirmirala kao urednica Trećeg programa Hrvatskog radija (1991. – 2010.).

 

Vezu s Osijekom nikada nije zaboravila, a s Hrvatskim narodnim kazalištem posebno. Tu je već kao 17-godišnjakinja korepetirala u pripremama Brittenove opere „Mali dimnjačar“ (1962.), a u vrijeme izlaženja lista „Kazalište“ (1965. – 1981.) bila je strogi i pravedni (nadasve talentiran) kritičar osječkih dramskih predstava. Uostalom, evo što o svojim početcima sama kaže:

 

„Moj prvi objavljeni rad iz područja kazališta nosio je naslov ‘Strani pisci na repertoaru osječkog kazališta od 1907. – 1967.’. Potrošila sam jedno ljeto doslovce se grbeći u arhivu kazališta i u Gradskom arhivu. Kad sam došla u kazalište po dozvolu za rad, srela sam Ljubomira Stanojevića, prošlogodišnjeg dobitnika Demetra, s kojim se poznajem dugi niz godina, čak smo stanovali u istoj ulici u kojoj je, signifikantno, i kazalište, a tad je već bio urednik časopisa ‘Kazalište’. Kad je čuo što radim, predložio je da mu dam komadić teksta da ga objavi u svečanom broju. Ljubo Stanojević je taj komadić objavio, vjerojatno i nešto platio, što je bio i moj prvi honorar – autorski.“ (Vijenac, 5. studenoga 2020.)

 

Giga Gračan laureatkinja je brojnih nagrada, a najznačajnije su one za  životno djelo: „Iso Velikanović“ (prevodilaštvo), „Otokar Keršovani“ (novinarstvo) i „Dimitrija Demeter“ (teatrologija). S toplim (i točnim) tekstom – čiji ulomak donosimo – od ove iznimne osobe oprostila se dr. art. Mira Muhoberac, predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa:

 

„Istaknuta književna prevoditeljica, kazališna kritičarka, urednica, novinarka Giga Gračan obilježila je kulturnu, posebno radijsku, prevoditeljsku, kazališnu i književnu scenu nizom svojih vrhunskih djela i aktivnosti, a posebno pedantnim, lucidnim i ludističkim odnosom prema jeziku i govoru i stalnom umjetničkom i uredničkom borbom za istinu i slobodu misli. Bila je britka uma i brza jezika, često u struci ironična i kritična, a tako topla i draga osoba…“

(e-poruka – obavijest o smrti, članovima HDKKT-a).

 

Moglo bi vas zanimati

Newsletter