Novosti

GLAS LJETA (2)

14.09.2023.

Piše: Ljubomir Stanojević©

 

Rubrika Prisjetâ i dalje želi podsjećati na iznimne, umjetničke i ine osobnosti vezane uz HNK u Osijeku. S povodom ili bez, želi se „odužiti“ tolikima koji su gradili „osječku pozornicu“, utkivali sebe u njezin život (i živost), ostajali u srcima publike ili sve činili da teatar dođe do – njihova srca.

 

Jedna je od njih draga kolegica Sanja Račić, dugogodišnja novinarka Radio Osijeka (HRT), šarmantna i lijepa, ozbiljna i pametna. Umrla je ovoga ljeta (8. kolovoza) u 55. godini!

 

Sanja je velik dio profesionalnog angažmana posvećivala umjetnicima HNK, istražujući i razotkrivajući njihove (vanjske), ali i unutarnje svjetove. Rado smo surađivali: moje autorske eseje o glumcima (Frano Krtić, Gita Šerman-Kopljar) upotpunjavala je „živim“ intervjuima što je višekratno emitirano u emisijama Hrvatskog radija („Portret umjetnika u drami“) i kasnije objavljivano u (istoimenom) Zborniku (1998.), potom i u posebnom broju osječke Književne revije (urednika-gosta Borbena Vladovića).

 

Upućena, Sanja je bila članicom stručnoga Prosudbenog povjerenstva Osječkog ljeta kulture (2009.), dajući nemali prinos verifikaciji tog uglednog festivala.

 

S dugogodišnjom, zloćudnom bolešću nosila se nevjerojatnim otporom, gotovo bih rekao „strasnim“ – neprihvaćanjem. Takva, „fajterica“ i visoka profesionalka, ostat će u trajnom upamćenju!

 

***

 

Još – „ljetno doba“… iako, astrološki i klimatološki, početak jeseni… 1. rujna iz Beograda stigla je tužna vijest: taj dan umrla je, u 87. godini, velika operna primadona, internacionalka svjetskoga glasa – Milka Stojanović.

 

Prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, nastupala je u najčuvenijim opernim kućama diljem Europe i svijeta – u Münchenu, Hamburgu, Frankfurtu, Salzburgu, Zürichu, Laussani, Oslu, Kopenhagenu, Helsinkiju, Rimu, Veneziji, Edinburghu, Solunu, Ateni, Petrogradu, Kijevu, Odesi, Kazanju, Sofiji, Pragu, Bratislavi, Budimpešti, Bukureštu, Ankari, Kairu, Caracasu… Nekoliko godina bila je članica Metropolitan opere u New Yorku kao i Bečke državne opere, Opere Zapadnog i Istočnog Berlina, moskovskog Boljšoj teatra i Velike državne opere u Kölnu.

 

Ovi podatci umjetničke biografije žele podsjetiti i na veliku kreaciju pokojne umjetnice, 1988. godine u Osijeku: Milka Stojanović sudjelovala je u studiju i postavi (red. Petar Selem; dirigent Željko Miler) Verdijeve „Aide“, tumačeći, dakako, naslovni lik! I kao što je to glazbeni dramaturg Konstantin Vinaver napisao:

 

„Njen glas izuzetne ljepote i zvučne punoće, izjednačen u svim registrima, podjednako zavodljiv u izražajnom pijanisimu i ekstatičnom fortisimu u visokim tonovima, školovan je i vođen po principima pravog belkanta, svojom posebnom bojom plijeni i oduševljava svakog slušaoca. Njena duboka osjećajnost i izvanredna muzikalnost omogućuju joj da svaku ulogu na sceni adekvatno izrazi, tako da njena kreacija postaje duboki umjetnički doživljaj.“

 

Bila je to velika predstava i velika uloga Milke Stojanović! Pridonijeli su: Zlatko Kauzlarić-Atač (scenograf), Danica Dedijer (kostimografkinja), Sonja Kastl i Tatjana Stanojević-Pezelj (koreografi). Ali nadasve pjevači: Velimir Zgrablić (egipatski Kralj), Ione Iori/Camelia Pascu/Zlatomira Nikolova (Amneris), Doro Antonioli/Šime Mardešić (Radames), Gheorghe Dimitrie Sara (Ramfis), Ferdinand Zovko (Amonasro) te Viorel Baciu (glasnik) i Katalin Brunjai (svećenica).

 

Spomenimo i da su, uz zbor HNK, u predstavi sudjelovali i članovi omladinskog zbora iz Slavonskog Broda (zborovođa: dirigent Josip Jerković).

 

Primadona Milka Stojanović samo je te sezone 1987./88., u nekoliko mjeseci, otpjevala 12 Aida, šest gotovo zaredom! Dakako, to je mogla samo ona. Bila je jednostavna osoba, druželjubiva, osvajala je skromnošću… Takva – ostala je u srcu!

 

Potpis ispod fotografije:

„AIDA“ ZA PAMĆENJE: Doro Antonioli (Radames), Milka Stojanović (Aida) i Ferdinand Zovko (Amonasro), uz zbor iz Slavonskog Broda.

Snimio: Branislav Lučić (Arihva HNK u Osijeku)

Moglo bi vas zanimati

Newsletter