Novosti

GORDANA GOJKOVIĆ

23.12.2021.

Piše: Ljubomir Stanojević©

Deset godina minulo je od smrti Gordane Gojković (1916. – 2011.), operne pjevačice i muzikologinje, klasične filologinje – najdugovječnije ravnateljice osječke Glazbene škole Franje Kuhača.

U rodnom Zagrebu završila je Klasičnu gimnaziju i srednju Muzičku školu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu i na Muzičkoj akademiji. Poslije kraće koncertno-operne djelatnosti posvećuje se glazbenoj pedagogiji i radi kao profesor i direktor u osječkoj Muzičkoj školi „Franjo Kuhač“ od 1954. do 1979., a kao predavač i docent na područnom odjeljenju zagrebačke Muzičke akademije u Osijeku od 1971. do 1984.

Uz pedagošku djelatnost često se javlja predavanjima na javnim tribinama, objavljuje članke u novinama, sudjeluje u kulturnim manifestacijama grada.

Postupno se javlja još jedno područje njena interesa – istraživanje osječke glazbene prošlosti. Od 1972. objavila je niz većih i manjih radova i svojim prilozima sudjelovala na znanstvenim skupovima u Osijeku, Našicama i Zagrebu.

Kao svoje temeljne teme izdvojila je koncertni podij i teatarsku scenu 19. stoljeća u Osijeku.

Svoju prvu temu – koncertni podij – nadopunila je kao autor opsežnom i detaljno obrađenom zbirkom plakata, programa, kritika i ostalih relevantnih dokumenata za razdoblje od sezone 1961./62. do sezone 1978./79. Zbirka je pohranjena u Muzeju Slavonije u Osijeku.[1]

Druga tema usmjerena je prema njemačkom glazbenom teatru od njegovih ranih javljanja do umjetničke zrelosti pred sam kraj njegova osječkog opstojanja, o čemu svjedoči studija „Njemački muzički teatar u Osijeku 1825. – 1907., objavljena u izdanju HNK u Osijeku (1997.)“ uz 90. obljetnicu Kazališta.

Gordana Gojković bila je i suradnica u organizaciji osječkoga Annala komorne opere i baleta te član redakcije i suradnica lista „Kazalište“.

[1] U izvrsnoj monografiji Branke Ban o Glazbenoj školi Franje Kuhača (Osijek, 1996.; urednik Vjekoslav Burić) ne postoji portretna fotografija Gordane Gojković, a niti se u odjeljku o Glazbenoj školi kao organizatoru koncertnog života navodi da je inicijativa i zapravo sveukupna organizacija tih koncerata bila rad ustrajne ravnateljice i zaslužne osječke kulturne djelatnice. Šteta!

 

Moglo bi vas zanimati

Newsletter