Novosti

JOŠ – O JAGODI BUIĆ

10.11.2022.

Piše: Ljubomir Stanojević©

 

Propusti se događaju. Svima. A ovaj autor posebni je „cjepidlaka“ kada to uoči. Kod drugih. Sada se to i – njemu dogodilo. Pa je red – uz ispriku – to i kazati.

 

Riječ je o slijedećem:

 

U tekstu OSJEČKO DESETLJEĆE (Kazališni prisjeti, 27. listopada 2022.) ukazali smo da je nedavno preminula, jedna od najznačajnijih likovnih umjetnica a svakako najveća majstorica tapiserije na ovim prostorima – Jagoda Buić (Wuttke) kao mlada umjetnica, od 1962. (tada je imala 32 godine) do 1970. bila eminentna suradnica osječkog HNK: scenografkinja i kostimografkinja.

 

U tom razdoblju na osječkoj je pozornici opremila čak 21 naslov, samo dva kostimografski, a 19 ukupnom likovnom opremom: inscenacijom i kostimom. Od Suppèove operete „Boccaccio“ redatelja (i scenografa) Slavka Midžora, do Menottijeva „Telefona“, Cimarosina „Kapelnika“ i Savinova „Tripče“ (dirigent Antun Petrušić, redatelj Dragutin Savin).

 

Naknadnim smo istraživanjem, međutim, iznašli da je prva suradnja Jagode Buić, i to kao kostimografkinje, bila već godine 1955. (kada je umjetnica, dakle, imala 25 godina!).

 

Bila je to predstava Savinove jednočine opere „Ljubovnici“ (premijera: 2. travnja 1955.), kojom je skladatelj i dirigirao. Redatelj bio je Branko Mešeg, scenograf Branko Kovačević (tada kao gost, uskoro će stupiti u osječki angažman), a koreografkinja – Argene Savin.

 

Iste, 1955. godine, Jagoda Buić (tada potpisana Bonetti, po prvome suprugu) bit će u ekipi redatelja Berislava Brajkovića („redatelj u temeljima hrvatskoga lutkarstva“, kako je naglašeno na Krležinim danim; akademski kipar, lutkar, kazališni i filmski režiser). Postavili su komičnu operu „Četiri grubijana“ E. Wolf-Ferrarrija, a u ekipi bio je i scenograf Branko Kovačević. Dirigirao je Vlado Kobler. Spomenimo, da je to bio i osječki debut odlične sopranistice i kasnije prvakinje Osječke opere, Branke Galić.

 

Ovime, dakle, upotpunjujemo osječku teatrografiju Jagode Buić s još dva kostimografska uratka, ili ukupno: 23 naslova. U razdoblju od 2. travnja 1955. do 12 travnja 1970.

 

Pravi naslov prošloga, i ovog priloga, dakle, treba glasiti: OSJEČKO DESETLJEĆE I POL velike hrvatske i svjetske umjetnice!

 

Potpis ispod fotografije:

Novoangažirana solistica Osječke opere, Branka Galić, u kostimu Jagode (Buić) Bonetti. (E. Wolf-Ferrarri, „Četiri grubijana“; premijera: 16. listopada 1955.)

Moglo bi vas zanimati

Newsletter