Novosti

JUBILEJ (KNJIŽEVNE) REVIJE

30.09.2021.

Piše: Ljubomir Stanojević©

U ožujku/travnju godine 1961. izašao je iz tiska prvi broj REVIJE, osječkog časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja u izdanju novoutemeljenoga Pododbora (danas Ogranka) Matice hrvatske u Osijeku.

 

Bio je to praznik, ne samo izdavaštva, već smion impuls daljnjem razvoju kulture (ne samo) slavonsko-baranjske metropole.

 

Danas – promijenjenoga naziva, KNJIŽEVNA REVIJA obilježava rijedak jubilej: 60 godina kontinuiranog izlaženja. Podatak s kojim se mogu podičiti tek rijetki.

 

Od prvoga broja, s potpisom urednika Milivoja Polića i tekstovima Pavla Blažeka i Ljubomira Stanojevića, do danas kada je uređivanje preuzela marna Tatjana Ileš, a spomenuti potonji autor u popisu je i današnjih suradnika – (KNJIŽEVNA) REVIJA posvećivala je doličnu pozornost kazalištu.

 

Ne samo Blažek i Stanojević, nego i Dragan Mucić, Antonija Bogner-Šaban, Stanislav Marijanović, Branka Brlenić-Vujić, Ivan Flod, Luka Aparac, Antun Petrušić, Giga Gračan, Vesna Burić, Mira Hadžihusejnović Valašek, Branko Polić, Branimir Sakač, Ivo Slaviček, Vesna Lendić, Dražen Bađun, Davor Špišić – pisali su o kazalištu kritičke prikaze i eseje, problem(at)ske članke, portrete i crtice, lirske minijature.

 

Ovdje navodim(o) tek autore čiji su se tekstovi doticali osječkoga Kazališta. A u popisu onih koji su pisali o drugim (kazališnim) temama brojna su imena – spomenimo tek neka: Marijan Matković, Ivo Bogner, Branko Hećimović, Dubravko Jelčić, Nikola Batušić, Vlado Mađarević, Maja Hribar-Ožegović, Darko Gašparović, Branko Mešeg, Nikola Čečuk, Miroslav Mađer, Šimun Jurišić, Cvjetko Milanja, Vlado Obad, Sanja Nikčević, Igor Gajin…

 

Sumarni je popis suradnika i (kazališnih) tema objavljen u Bibliografiji REVIJE (I.-XXV.) u REVIJI broj 7-8 iz 1989. god., odnosno u tematskom broju KNJIŽEVNE REVIJE (posvećenom 100. god. HNK u Osijeku) 3-4/2007., priređivača Ivana Trojana.

 

KNJIŽEVNOJ REVIJI, marnom nastavljaču zanosa i htijenja od prije šest desetljeća, reprezentantu ove sredine i simbolu hrvatske kulture, želimo blistave dosege i u budućnosti. Jednako vjerujući u današnju poletnu mladost kao i davne, 1961. godine.

 

Potpis ispod fotografije:

Naslovnica prvoga broja REVIJE iz 1961. godine

Moglo bi vas zanimati

Newsletter