Novosti

KAZALIŠTA JOJ NIJE BILO DOSTA (uz odlazak glumice Ane Stanojević)

05.12.2023.

Piše: dr. Antonija Bogner-Šaban

 

U Osijeku je 1. prosinca 2023. u 77. godini nenadano preminula dramska umjetnica HNK Ana (Bikić) Stanojević (Požega, 12. listopada 1947.). U osječkom je stalnom angažmanu – poslije kratkotrajnoga varaždinskog – bila od 1. rujna 1972. do umirovljenja krajem prosinca 2012. Oproštajnu predstavu VEDRI DUH odigrala je u siječnju 2013. godine.

 

Veliki, nenadani gubitak recentno je, nadahnutim tekstom, popratio portal Osijek express i izazvao lavinu predivnih komentara i pozitivnih oznaka.

 

U počast Ani Stanojević, objavljujemo pismo ugledne naše teatrologinje i povjesničarke kazališta Antonije Bogner-Šaban, upućeno pokojničinom suprugu, kazališnom publicistu i doajenu HNK u Osijeku, Ljubomiru Stanojeviću.

 

***

 

Dragi Ljubo, dragi vjerni prijatelju,

 

vijest o Aninom odlasku stigla je do mene i vratila u sjećanje na naše susrete, na Anine i moje, kroz godine. Bile smo u istim fakultetskim klupama, zatim se izgubila, i ponovno smo se sretale iz zamračenog gledališta u slikama sa blještavo osvijetljene pozornice. Ne mogu nabrajati njezine uloge jer i ne znam sve njihove nazive, ali sa sigurnošću znam da je u svaku unosila svu snagu svoga talenta i uvijek je ocrtavala svojom individualnošću, toliko ženstvenim, individualno, glumački promišljenim pristupom. Ta njena scenska uznesenost i samopredaja umjetnosti izvirala je i iz odnosa spram života. Slučajno smo se u prolazu srele na ulici u Osijeku, bila je u društvu s Iskrom i svaka njena riječ zračila je ljudskom i majčinskom brigom. Srele smo se posljednji put neke godine ne tako davne, na balkonu osječkog HNK-a, popile kavu i popušile cigaretu. Meni se baš nije išlo na predstavu, ali Ana je uzbuđeno inzistirala na odlasku u gledalište. Pa zar joj nije dosta kazališta poslije toliko godina pomislih, ali divila sam se njezinom entuzijazmu i onoj unutarnjoj nervozi, umjetničkoj pripadnosti kazalištu.

 

Dragi moj Ljubo, vjerni prijatelju u tvojim i obiteljski teškim, možda i emocionalno najtežim životnim trenucima ne znam ako ih uopće ima, prave riječi utjehe. Banalno zvuči, ali kroz vrijeme čovjek se miri i smiruje i putuje dalje, zapitan o sebi i zauvijek izgubljenoj osobi.

 

Primi moju najiskreniju sućut, odano i u mislima s tobom, Giga.

 

 

Potpis ispod fotografije:

OSTAT ĆE U UPAMĆENJU: dramska glumica HNK u Osijeku ANA (BIKIĆ) STANOJEVIĆ

(Privatna fotoarhiva).

 

Moglo bi vas zanimati

Newsletter