Novosti

Komemoracija za Veru Svobodu Njikoš

03.04.2024.

Komemoracija za jednu od najznačajnijih hrvatskih pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama Veru Svobodu Njikoš održat će se u četvrtak, 4. travnja 2024., u 11 sati u svečanom foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku.
Komemoracija će se održati u organizaciji Grada Osijeka i HNK-a u Osijeku, a uz obitelj i prijatelje nazočit će i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te predstavnici Osječko-baranjske županije.
Vera Svoboda Njikoš rođena je 1936. u Osijeku gdje je pohađala Glazbenu školu Franje Kuhača. Diplomirala je engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Počela je pjevati na Radio Osijeku već sa 16 godina, a 1953. i u kazališnim predstavama. Kasnije je nastupala na brojim festivalima zabavne i tamburaške glazbe.
Proslavila se narodnim i starogradskim pjesmama, a tom je žanru ostala vjerna čitav život. Prvu singl ploču Slavonske narodne pjesme objavila je 1965. , a prvi studijski album 1971. Od tada do danas objavila je oko 20 albuma i nekoliko kompilacija. Bila je vezana za svoj rodni Osijek čitav život, a slavonskim zavičajnim pjesmama oduševljavala je publiku i izvan granica Hrvatske.
Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi, Porin za životno djelo koji joj je uručen u Osijeku 2022., te Zlatna plaketa Grb Grada Osijeka za životno djelo za izuzetan doprinos u kulturnom stvaralaštvu, očuvanju tradicijskih slavonskih i starogradskih pjesama te za promicanje grada Osijeka.

Moglo bi vas zanimati

Newsletter