Novosti

Predstavljanja konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta

29.04.2022.

Jučer 28. travnja u 19 sati održana je konferencija za novinare povodom predstavljanja konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta, pod nazivom K – HNK. Na konferenciji su sudjelovali Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH, Dražena Vrselja, intendantica HNK u Osijeku, Iva Hraste Sočo, imenovana intendantica HNK Zagreb, Senka Bulić, intendantica HNK Varaždin i Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajc Rijeka.

 

K-HNK zamišljen je kao jedan od najobuhvatnijih, najkompleksnijih i najučinkovitijih projekata u sklopu promišljanja i provedbe strategija razvoja ne samo kazališne, nego i uopće kulturne publike u Hrvatskoj. Rečeno je kako su se intendanti svih nacionalnih kazališnih kuća već usuglasili naslove gostujućih predstava međusobno te je primjerice intendantica Vrselja najavila da će HNK u Osijeku do kraja prvog mjeseca 2023. s predstavom San ljetne noći gostovati u Splitu i Rijeci, a s predstavom Guslač od Marcipana u Zagrebu i Varaždinu.

 

S obzirom da je konferencija za novinare održana neposredno prije premijere „Arlecchina & Giannija Schicchija“, koprodukcije HNK u Osijeku i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, napomenuto je kako su  te dvije nacionalne kuće kroz ovaj PILOT PROJEKT konzorcija napravili prve konkretne korake. Rad na spomenutom projektu bio je iznimno zahtjevan jer se radilo o velikom broju solista koji sudjeluju i surađuju na probama i izvedbama u Rijeci i Osijeku.

 

Rečeno je kako će K-HNK voditi intendantski odbor, kojemu će se na čelu, u svojstvu koordinatorice ili koordinatora, svake godine izmjenjivati jedan od aktualnih intendanata ili intendantica. Za iduću kazališnu sezonu, jednoglasnom odlukom intendanata, kao koordinator Konzorcija imenovan je Marin Blažević, intendant riječkog HNK.

 

U sklopu K – HNK će od iduće kazališne sezone, u svakom od pet nacionalnih kazališta, biti pokrenuta istoimena pretplata (K-HNK) u sklopu koje će u svakom od kazališta bidi izvedeno od pet do sedam predstava po sezoni, ukupno dakle 25-35 gostovanja na relacijama Zagreb-Split-Osijek-Rijeka-Varaždin. Također, u tijeku su pregovori, a neki već i dovršeni, o čak četiri koprodukcije putem kojih će pet nacionalnih kazališta zajednički realizirati operne, baletne odnosno plesne i dramske predstave.

 

Osnovni strateški ciljevi suradnje u sklopu K-HNK su decentralizacija (nacionalne) kazališne „mape“, diversifikacija i široka distribuciju programa, razvoj publike, povećavanje produkcijskih kapaciteta i kvalitete programa svakog pojedinačnog HNK. U sklopu K – HNK planira se i povezivanje s programima festivala: Splitsko ljeto, Dubrovačke ljetne igre; Varaždinske barokne večeri, Muzički biennale Zagreb, Osječko ljeto kulture, Riječke ljetne noći.

 

Iskazano je duboko uvjerenje svih intendanata nacionalnih kuća da je bliska programska povezanost  nužna te dugoročno i egzistencijalno bitna i u pogledu financijskog poslovanja svih HNKova.

Moglo bi vas zanimati

Newsletter