Novosti

MARIJA RALJEVIĆ

14.12.2023.

Piše: Ljubomir Stanojević©

 

Život je „ostavila“ u Kazalištu, u lijepom značenju te riječi: Marija Raljević, članica opernog Zbora HNK, prvi alt. Rođena je 1953. godine u Osijeku, HNK-u je pristupila u proljeće 1970. U mirovinu je otišla u proljeće – 2018. godine.

 

A između… ?

 

„Između“ bila je jedna od najtalentiranijih, najuvjerenijih i najradosnijih „kazalištarki“. Nastupala je u operi, opereti, drami… a završila gotovo i u baletu, s onim divnim „skokom-špagom“ u „Maloj Floramye“ u svojoj već blizu 60-toj godini (2011.), za koji bi uvijek dobivala aplauz „na otvorenoj sceni“.

 

„Ne znam gdje za mene počinje gluma, posao, a gdje moja subjektivna osjećanja“ – izjavila je u jednom intervjuu. – „Mene, jednostavno ponese scena, glazba, tekst, atmosfera… I uvijek mi je na umu ono što mi je rekla Gita Šerman-Kopljar, kada sam dobila svoju prvu ulogu u ‘Jalti’: ‘Marija, morate biti iskreni i vjerovati u ono što govorite’. Mislim da bit dobre glume i jest upravo u tome“. („Kazalište“, br. 113., 16.-31. siječnja 1977.)

 

A ta prva uloga u „Jalti“ (1973.) za ovog je autora ključno Marijino ostvarenje: Brigadirka, druga ženska uloga po važnosti u tom mjuziklu, koju je tada 20-godišnjakinja donijela s tolikom iskrenošću i šarmom da nije čudno da je već te godine dobila (internu) kazališnu nagradu „7. prosinca“.

 

Od većih solističkih uloga – izvan zbornog pjevanja – Marija Raljević tumačila je (1977.) djevojku Louisu u mjuziklu „Zanesenjaci“ Toma Jonesa-Harveya Schmidta, parabolu o ljubavi inspiriranu komedijom „Romantične duše“ Edmonda Rostanda. Partner Matt bio joj je mladi glumac Nenad Inđić, a oboje ih je „prepoznala“ nepogrešiva redateljica – Nada Murat.

 

Lisa u „Grofici Marici“, Tevjeova kći Hodel u „Guslaču na krovu“, Pere u mjuziklu „Dundo Maroje“, Šandel (mati krojača Motela Kamzoila) u „Guslaču na krovu“, Gospođa Hardeg (tetka Gustava von Pottensteina) u opereti „Zemlja smiješka“ – samo su neke od uloga Marije Raljević. Spomenimo da je i u dvije, posljednje navedene, redovito bila „mati“ ili „tetka“ svojemu kolegi iz Zbora (kasnije vrsnom solistu) Nenadu Tudakoviću.

 

„Ovaj posao, pored svih teškoća, volim i mislim da mu se potpuno predajem, bez ograničenja, svim srcem; da sam u tom poslu našla sebe“ – kazala je u već spomenutom intervju Marija Raljević.

 

A mi smo (pro)našli – Marijinu radost!

 

Potpis ispod fotografije:

Danas umirovljenica: pjevačica opernog Zbora i tumač mnogih solističkih uloga – Marija Raljević

Moglo bi vas zanimati

Newsletter