Novosti

Mira Muhoberac

01.10.2021.

piše: Ljubomir Stanojević

Samo četiri dana nakon što je kao predsjednica Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa uručila Nagradu Ivo Hergešić – nagradu koju je sama inicirala i izborila se za nju – sa životne scene otišla je Mira Muhoberac (Dubrovnik, 18. kolovoza 1959. – Zagreb, 30. rujna 2021.), dramaturginja i redateljica, književna i kazališna kritičarka i teatrologinja, urednica i kazališna ravnateljica, sveučilišna profesorica…

Njezina biografija oslikava renesansnu osobnost, odlikašice od osnovne škole do doktorata, polivalentnih zanimanja i znanja i nevjerojatne energije kojom je obdarivala sve oko sebe.

Bila je povezana i sa Osijekom, na čijem je Filozofskom fakultetu i Umjetničkoj akademiji predavala. Značajno je sudjelovala na teatrološkoj manifestaciji Krležini dani, a na poziv intendantice Dražene Vrselje rado se odazvala da za osječki Glas Slavonije stručno kritički opservira dramske predstave HNK ne samo vrednujući ih već i smjerokazno upućujući.

Nadasve samozatajna, prisna u komunikaciji, šireći svoj divni optimizam, ostavljala je sobom (i za sobom) pregršt radosti.

Nedostajat ćete nam, Miro, nenadoknadivo nedostajati!

Sestri Vesni i obitelji izražavamo najdublju sućut.

 

Ljubomir Stanojević, djelatnici HNKa u Osijeku i intendantica Dražena Vrselja

Moglo bi vas zanimati

Newsletter