Novosti

Održana komemoracija za Veru Svobodu Njikoš

04.04.2024.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić nazočio je u četvrtak komemoraciji za Veru Svobodu Njikoš, jednu od najznačajnijih hrvatskih pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama. Komemoracija se održala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u organizaciji Grada Osijeka.

Nakon upisa u knjigu sućuti, gradonačelnik Radić u svom prigodnom govoru prisjetio se dodjele javnih priznanja Grada Osijeka održane prije dvije godine kada je Veri Svobodi uručena Zlatna Plaketa „Grb Grada Osijeka“ za životno djelo za izuzetan doprinos u kulturnom stvaralaštvu, očuvanju tradicijskih, slavonskih i starogradskih pjesama te za promicanje grada Osijeka.

– S razlogom su je zvali kraljicom slavonske i tamburaške pjesme. Svojom je pjesmom diljem svijeta pronosila ime naše Slavonije, domovine nam Hrvatske i svoga rodnoga grada Osijeka. Imao sam čast osobno joj uručiti priznanje i zahvaliti joj za svaki stih koji je posvetila svome Osijeku. Zauvijek će ostati u našim srcima, a kroz svoje pjesme živjeti vječno baš kao grad kojega je opjevala – rekao je gradonačelnik Radić.

O pokojnoj Veri Svobodi te o značaju i važnosti njezinoga glazbenog djelovanja govorili su i izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku Dražen Kušen, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, glavni urednik HRT Radio Osijeka Davor Lončarić, te intendant osječkog HNK Vladimir Ham.

Davor Lončarić prisjetio početaka bogate glazbene karijere Vere Svobode Njikoš i njezina prvoga nastupa sa 16 godina upravo na Radio Osijeku.

Uime Osječko-baranjske županije sućut je izrazio zamjenik župana Josip Miletić rekavši da odlaskom Vere Svobode Njikoš ostaje velika praznina te da će zauvijek ostati istinska diva tamburaške glazbe.

Izaslanik ministrice kulture i medija i ravnatelj DAOS-a Dražen Kušen rekao je da Vera Svoboda Njikoš pripada velikanima koji još za života osvajaju srca ljudi te da je zajedno sa svojim suprugom Julijem Njikošem doprinijela kulturnoj baštini hrvatskoga naroda.

Prigodni glazbeni program izveli su Marijo Zbiljski, Tamburaški orkestar HKUD Osijek 1862 i solistica Mirjana Katić te Blanka Došen uz klavirsku pratnju Igora Valerija.

Izvor: osijek.hr

Moglo bi vas zanimati

Newsletter