Novosti

Održana konferencija za novinare povodom osječke premijere Terora

11.01.2023.

Jučer, 10. siječnja u 10 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku održana je konferencija za novinare povodom premijere interaktivne kaznenopravne drame u dva čina „Teror“ Ferdinanda von Schiracha u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem Pečuh. Ova scena u sceni premijerno će biti izvedena danas, 11. siječnja u 19 sati. U četvrtak 12. siječnja, nakon druge izvedbe, održat će se okrugli stol na kojemu će, uz glumce i moderatoricu, sudjelovati izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Osijeku, dr.sc. Zvonimir Jelinić s kojim ćemo razgovarati o širokoj temi vrijednosti i važnosti ljudskog života koja pod svoje skute povlači ne samo moral, nego pravo i filozofiju. Izuzetno zanimljiva rasprava/razgovor sa zanimljivim, svestranim sugovornikom.

 

Na konferenciji su govorili: Dražena Vrselja, intendantica HNK u Osijeku, Miroslav Čabraja, ravnatelj Drame, Slaven Vidaković, ravnatelj Hrvatskog kazališta Pečuh, Ivan Funk, redatelj predstave, Zvonimir Jelinić, izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Osijeku te glumci Armin Ćatić, Petra Bernarda Blašković, Antonija Pintarić, Dejan Fajfer, Tatjana Bertok i Goran Smoljanović.

 

Intendantica Dražena Vrselja započela je konferenciju s riječima zahvale cijelom autorskom timu i izrazila je veliko zadovoljstvo što se ova koprodukcija dogodila. Smatra kako je ova predstava pravi biser te kako će je publika izvrsno prihvatiti jer se radi o formi kakva nije igrala na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

 

Ravnatelj Hrvatskog kazališta Pečuh, Slaven Vidaković također se zahvalio na prihvaćanju ideje o koprodukciji ova dva kazališta te je imao samo riječi hvale za kompletan ansambl predstave. Kazalište u Pečuhu svoj je rad započelo s predstavom HNK u Osijeku te je želja bila da 30 godina djelovanja obilježe isto tako s predstavom osječkog kazališta. Premijerom ove drame obilježili su ovu veliku obljetnicu i učvrstili suradnju naših kazališta.

 

Glumci koji će večeras stati pred osječku publiku, osvrnuli su se na rad i stvaranje predstave, na izazove koje ovaj vrhunski napisan tekst nosi sa sobom, na moralne dvojbe i emocije koje situacija budi u svakom od njih.

 

Profesor Zvonimir Jelinić kratko je prokomentirao temu te najavio svakako zanimljivu raspravu na okruglom stolu nakon druge izvedbe „Terora“.

 

Premijera večeras u 19 sati na pozornici HNK u Osijeku.

Moglo bi vas zanimati

Newsletter