Novosti

Održana konferencija za novinare povodom premijere opere Prodana nevjesta

13.06.2024.

Nikada glasniji i dugotrajniji pljesak za redateljicu Blašković

 

– Nakon vrlo dugog procesa, konačno sutra premijera – tim  je riječima, uz osmijeh ponosa, ali i olakšanja, intendant Vladimir Ham danas na konferenciji za medije najavio premijeru.

Punih je 27 godina prošlo od posljednje premijerne izvedbe jedne od najpopularnijih čeških opera, Prodane nevjeste Bedřicha Smetane (koju je tada režirao i kojom je ravnao maestro Zoran Juranić), a najnovija, 15. po redu – ovaj puta pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića i u režiji Petre B. Blašković (koja potpisuje i scenski pokret) – doslovce je pred vratima. Točnije, bit će na sceni HNK-a u Osijeku od petka, 14. lipnja.

Za kraj 117. sezone, tjedan dana prije početka ljeta, ansambl Opere publici predstavlja operu koja je na ovim kazališnim daskama šest puta izvedena pod ravnanjem maestra Lava Mirskog (1926., 1937., 1949., 1955., 1958. i 1964.).

Čestitavši svima što su izdržali sve što se ispriječilo na putu realizacije ovog velikog projekta. Od početka, od ožujka, u autorskoj je ekipi maestro Batinić.

– Ima najduži staž – u vedrom je tonu nastavio Vladimir Ham, riječ prepustivši Ladislavu Vrgoču, kojemu je ovo treća operna premijera kao ravnatelju Opere, a kojega ćemo ovaj puta slušati i u jednoj od glavnih uloga. Isporučiti publici visokokvalitetan kulturni proizvod – najljepši je posao na svijetu, a upravo se time bave kazalištarci, uvjeren je Vrgoč, ponosan što HNK-a ponovno ima dvije jednako kvalitetne podjele, uz tek ponekog gosta.

Nikako gost u rodnom gradu nije maestro Batinić, sretan što svoju prvu operu u životu dirigira upravo u Osijeku. Priznao je da je dvojio je li spreman i dovoljno mentalno snažan za ovaj pothvat, no zahvaljujući ekipi uspjeli su doći do kraja.

– Preskočili smo zid izazova, srce mi je puno – kratak je bio maestro Batinić.

Nešto rječitija, očekivano, bila je redateljica Blašković. Iznenađenja u životu su česta pa tako i ova prilika koju joj je pružila njezina matična kazališna kuća i na čemu je zahvalna.

– Ništa svom HNK-u ne bih odbila. Tu sam za moje kazalište i u lijepim i manje lijepim trenutcima – emotivno je s brojnim auditorijem podijelila redateljica. Iako primarno glumica, iza Petre je bogato glazbeno iskustvo i obrazovanje, pa se sa Smetaninim opusom upoznala u ranom djetinjstvu. Raduje ju što kao redateljica ima prigodu pred publiku donijeti svoju viziju, u koju je utkala emocije i prijedloge i kreativne ideje svih uključenih u predstavu.

– Kao što je Smetanina glazba poput bombona, takva je i scenografija koju je iznjedrila Marta Crnobrnja, pročitavši ono što je bilo zapisano u mom srcu. Kostimi dviju Iva slave ljubav, a zahvaljujući Dejanovoj koreografiji predstava odiše veseljem. Zahvalna sam što su umjetnici popuštali kočnice koje su bile u početku i poklonili su mi povjerenje da ih vodim. Ovo je predstava u kojoj ljubav – scenska i životna – pobjeđuje kušnje, ugovore s vragom i skretanja s puta. Hvala svima, cijelom HNK-u i mojim suradnicima. Moja asistentica Anđela bila je moj stup, ne bih mogla bez korepetitora, plesača, zborovođe… – zaključila je redateljica, a onda ju je pun svečani foaje nagradio nikada glasnijim i dužim pljeskom podrške, kakav se na tiskovnim konferencijama HNK-a nije nikada čuo.

Nije krio čelni čovjek osječkoga HNK-a da veliko hvala što je projekt dovršen – ide na adresu Kuhačeva 9, našim osnivačima, u čije je ime jučer govorila dogradonačelnica Jasenka Crnković. Bila je srednjoškolka kada je gledala ovu operu u Juranićevoj režiji pa s nestrpljenjem očekuje sutrašnju premijeru. Veseli ju pozitivna energija i timski rad, kao i činjenica da je upravo Prodana nevjesta opera čijom je premijerom 1907. HNK uselio u zgradu u Županijskoj 9. Osječku kazališnu kuću smatra najzaslužnijom za visoko podizanje ljestvice kvalitete kulture i to ne samo u gradu, nego i šire.

Koreograf je Dejan Jakovljević, a njegov smo rad upoznali i na Nagradom hrvatskog glumišta ovjenčanoj Veseloj udovici. Odličnim je rad mladih kostimografkinja Ive Romić i Ive Špiljak ocijenio Vladimir Ham. Ne bi to tako bilo, da nije bilo mentorstva Zdenke Lacine Pitlik. Scenografkinja Marta Crnobrnja ne radi prvi puta s HNK-om u Osijeku, a zasigurno ne ni posljednji, dodao je Vladimir Ham, istaknuvši da ono što je odradio Tomislav Kobia nije svjetlo, nego svjetlosna čarolija.

Narcisa Vekić / HNK u Osijeku

Moglo bi vas zanimati

Newsletter