Novosti

Održana konferencija za novinare povodom premijere predstave Let iznad kukavičjeg gnijezda

22.05.2024.

Na izmaku 117. kazališne sezone, osječki HNK-a priprema novi premijerni naslov. I ovaj je filmski, gotovo holivudski, naglasio je na današnjoj konferenciji za medije intendant Vladimir Ham, osvrćući se na prošli naslov – kultne Kovačevićeve Maratonce. U petak, 24. svibnja, s početkom u 20 sati – na pozornici će HNK-a biti izveden Let iznad kukavičjeg gnijezda (One Flew over the Cuckoo’s Nest). Dale Wasserman zaslužan je za kazališnu adaptaciju prema izvornom romanu Kena Keseya.

Ponovno je riječ o velikoj ansambl predstavi, kojoj je na čelu redatelj Dražen Ferenčina. Upravo je on, naglasio je Ham, jedan od jamaca uspješnosti pa ne čudi da mu je osječka nacionalna kazališna kuća sedmi puta ukazala povjerenje i ponudila suradnju.

– Statistika nam ide na ruku. Publike je više pa su i prihodi veći – s osmijehom je na novinarske upite odgovorio intendant Ham, koji je promišljeno slagao repertoar. Odlično je što uz odlične brojke ide i odobravanje publike, ali i stručne javnosti. Uprava HNK-a je zadovoljna. Publika dobro reagira na filmske naslove, a netom prije konferencije za medije stigao je i mejl agencije iz New Yorka (koja ima autorska prava i s kojom se pregovaralo oko uvjeta) u kojem ističu da je grafičko rješenje plakata osječkog HNK-a – najbolje do sada.

– To je prava pohvala i podstrek za ulazak u ovu priču – naglasio je Vladimir Ham.

Pun optimizma je i ravnatelj Drame, Miroslav Čabraja, kojega ćemo gledati i u glavnoj ulozi Randalla Patricka McMurphyja, za koju kaže da je jedna od najtežih u literaturi. Težinom bremena filma ni ovaj se puta nisu opterećivali niti su pokušali kopirati film Miloša Formana iz 1975. Predstava je dinamična, a Čabraja je uvjeren da će biti spektakl kao i prethodni premijerni dramski naslov.

– Nisam opterećen ulogom Jacka Nicholsona, on je veliki glumac i bio je zvijezda i prije te uloge. Film je ovjenčan Oscarima, a ja se nadam se će i naša predstava dobiti nagrade, jer je svatko od glumaca napravio bravuru – rekao je Čabraja, ne propustivši priliku čestitati Dominiku Karauli i Ivanu Ćaćiću na nagradama osvojenima na Festivalu glumca.

Iako su radili kraće nego inače, ne će im nedostajati onaj „jedan famozni tjedan“, jer su svi napravili odličan posao. Pročitao je Čabraja imena svih suradnika, glumaca, ne zaboravivši pohvaliti ni tehničku radionicu HNK-a.

– Ovu ludu sezonu red je završiti u ludnici – nasmijao je Miroslav Čabraja predstavnike medija, ali i glumce i autorski tim.

S obzirom na to da mu je ovo sedmi naslov u HNK-u u Osijeku (Šokica, 260 dana, Vitez slavonske ravni, Višnjik…), Dražen Ferenčina ne strahuje od neuspjeha, jer su mu neki od najdražih naslova nastali upravo na osječkim kazališnim daskama. Iako je roman napisan 1962., i od toga su se vremena promijenile metode liječenja u psihijatrijskim ustanovama, i danas, uvjeren je Fec (kako ga od milja zovu suradnici) da je i danas na snazi „neživotan, nehuman ideal normalnosti“. Sustav se pobrinuo da dobijemo privid normalnosti, života, a da onaj pravi prolazi mimo nas.

– Radnja je smještena u klaustrofobičnu umobolnicu pa nije bilo potrebe osuvremenjivati pristup. U fokusu je sukob pojedinca sa sustavom u kojem nam drugi određuju što je normalno, a što nije. Keseyevi likovi zbog tobožnje sigurnosti pristaju na boravak u umobolnici, a danas pristajemo na neke druge oblike izolacije, isključujemo se iz društva. Dobivamo samo privid identiteta zbog društvenih mreža – naglasio je redatelj. Ne brine ga usporedba s filmom, kao što to nije brinulo ni Olju Đorđević, redateljicu Maratonaca. Kazalište im svoje specifičnosti i treba ih iskoristiti.

– Ponekad je kazalište zakinuto, ponekad je u prednosti pred filmom – zaključio je Ferenčina, naglasivši da se veseli budućim suradnjama s HNK-om u Osijeku.

Nakon premijere, slijede repriza (25. svibnja, u 20 sati), Pretplata 3 (27. svibnja, u 19 sati), te izvedbe 28. svibnja u 19 sati i 29. svibnja u 18 sati. U lipnju će biti izveden 20. i 21. s početkom u 20 sati.

Moglo bi vas zanimati

Newsletter