Novosti

OSJEČKA I RIJEČKA OPERA U SAVONLINNI: PRATE NAS I TEŠKI TRENUCI

25.07.2022.

 

Gostovanje Opera HNK u Osijeku i @hnkzajc u Savonlinni prate i teški trenuci. Ugledni austrijski dirigent Stefan Soltezs preminuo je u petak navečer nakon što je kolabirao usred izvedbe opere u Münchenu, što je bio šok za cjelokupni riječki ansambl kao i velika tragedija solistice koja nastupa s nama u operi “Julije Cezar u Egiptu”, supruge preminulog dirigenta, Michael Selingera, umjesto koje su u vrlo kratkom vremenu i uz velike napore umjetnički ravnatelj Festivala Ville Matvejeff i intendant našega riječkog Kazališta Marin Blažević angažirali zamjenu, mezzosopranisticu Rachel Kelly u ulozi Sesta. Sad soliste očekuju vrlo naporne probe, kako bi se i nova solistica uklopila u režijske zamisli Marina Blaževića.

No, još je jedan problem iskrsnuo za ansambl koji je doletio u Savonlinnu Lufthansinim avionom. Njihova prtljaga, u kojoj su i dijelovi instrumenata, ostala je u Frankfurtu kod presjedanja. Naknadno su koferi stigli pred hotel, a lica orkestraša zasjala su sretno.

Ipak, dan je bio lijep. Razgledavali smo slikovite dućančiće s originalnim finskim proizvodima ručno rađenim, posjetili lijepu luteransku crkvu i vozili se jezerom brodom. A bilo je impresivno i na izvedbi “Aide” kojom je ravnao maestro Ville Matvejeff. Prostor gledališta koji može primiti oko 2500 gledateljica i gledatelja, bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, a publika je često srdačnim pljeskom nagrađivala izvođačice i izvođače na otvorenoj sceni.

Evo fotografija!

Gloria Fabijanić-Jelović, novinar kritičar

Moglo bi vas zanimati

Newsletter