Novosti

OSJEČKA OPERA NA SAVONLINNA OPERA FESTIVALU: UPOZNAVANJE GRADA, FINSKE KULTURE I PRVE PROBE

24.07.2022.

 

Osječka je opera stigla u Finsku na cijenjeni Savonlinnan Oopperajuhlat – Savonlinna Opera Festival na kojem će se uskoro publici predstaviti opernim jednočinkama ostvarenima u koprodukciji s Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka, „Arlecchinom“ i „Giannijem Schicchijem“.

Domaćini Festivala su se doista potrudili oko organizacije. Veliki dio umjetnica i umjetnika smješten je u Hotelu Tott u centru Savonlinne. Jednostavan, funkcionalan hotel sa svim onim što je potrebno gostu. Doručak zanimljiv – puno vrsta žitnih pahuljica s jogurtom ili kefirom, njihovo tradicionalno jelo od organske zobi, skuhano i preliveno bobičastim voćem, topla jela od povrća, neobična slankasta sirutka, hrskavo prepečeni hamburger i nekoliko vrsta peciva, uz to svježe voće, kava, voćni napitci, slastice…

Grad Savonlinna je čist, s puno zelenila krasno održavanog, bistra jezera u kojima su se kupali i naši kazalištarci na 17 stupnjeva, puno cvijeća živopisnih boja… Na putu prema dvorcu Olanvilinna u kojem se i održava Festival, nalazi se muzej koji priča prošlost Savonlinnea, grada s oko 35 000 stanovnika koji se nalazi kod jezera Saimaa, najvećeg jezera u Finskoj, i četvrtoga najvećeg jezera u Europi. Grad je osnovan 1639. godine. Dvorac Olavinlinna je simbol grada i glavna atrakcija, poznat je kao najsjeverniji srednjovjekovni dvorac na svijetu i najbolje je očuvani dvorac u cijeloj Finskoj.

U predivnoj gostoljubivoj atmosferi na ugodnoj temperaturi krenuli smo i s probama.

Moglo bi vas zanimati

Newsletter