Novosti

Premijera opernog diptiha Arlecchino i Gianni Schicchi u Osijeku

30.04.2022.

U četvrtak, 28. travnja 2022. u koprodukciji HNK-a u Osijeku i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke premijerno su izvedene dvije jednočinke, komične opere Arlecchino F. Busonija te Gianni Schicchi G. Puccinija. U izvedbi dviju opera sudjelovali su solisti i orkestar HNK-a u Osijeku i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Orkestrom je ravnao dirigent maestro Stjepan Vuger. Maestro Vuger godine 2012. završava diplomski studij Klasične harmonike u klasi doc. Boruta Zagoranskog i preddiplomski studij Glazbene pedagogije na Odjelu za glazbu Sveučilišta u Puli. Kao stipendist programa Erasmus akademsku godinu 2011./2012. odslušao je na Muzičkoj akademiji u Gdanjsku, u klasi red. prof. Krzysztofa Olczaka i asis. Pawela Zaganczyka. 2020. godine završava studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Mladena Tarbuka. Dirigentski debi ostvario je sa Zagrebačkom filharmonijom u siječnju 2017. godine.

Operu Arlecchino režirao je dramaturg i operni redatelj dr. sc. Marin Blažević, koji je na kreativan način dočarao bit ove opere, a to je ismijavanje opernog koncepta. Sam Busoni, koji je i libretist ove opere, parodirao je talijanske „osvetničke“ arije kada Leandro (Jorge Puerta) izražava želju za osvetom prema Arlecchinu, dok mu u isto vrijeme Colombina (Kristina Owais) govori da mu Leandro ne naudi jer ona još uvijek volio svog supruga Arlecchina. Skladatelj Busoni je glazbeno citirao druge skladatelje, kao npr. u prvom dijelu opere gdje je citiran Mozartov Don Giovanni, kada Ser Mateo del Sarto (Leon Košavić) razmišljajući o djelu Don Juan zamišlja dvoje zaljubljenih koji su osuđeni na pakao.  Redatelj Marin Blažević nije propustio u žaru ove opere, koja već ismijava operni koncept, da i on sam ne realizira takvu režiju prema talijanskoj operi, pogotovo što je solist Jorgea Puerta, koji je glumio Leandra, postavio tako da bude utjelovljenje pokojnog opernog pjevača Luciana Pavarottija koji je bio usko vezan za talijansku operu, a u kontekstu ove opere Pavarottijev lik i djelo također bivaju malko neozbiljno shvaćeni. Fascinantan je bio i kroj kostima koje su izvođači nosili na pozornici. Kostimi su bili takvi da pola čovjeka izgleda suvremeno obučeno, a pola kao u doba srednjeg vijeka, čime se pokazalo da, iako je srednji vijek daleko iza nas, su se ljudi većinom prepuštali strastima i požudama.

Nakon pauze od dvadesetak minuta počela je i izvedba druge opere – Gianni Schicchi  G. Puccinija u režiji Fabrizia Melana, renomirane figure na međunarodnoj opernoj sceni. Libreto je napisao Giovacchino Forzano prema Božanstvenoj komediji Dantea Alighierija. Za ovu komičnu operu da se zaključiti da je puno ozbiljnija nego što bi gledatelj očekivao jer se bavi o bitnim stvarima, a koje su zasigurno aktualne i danas. Poveznica s Božanstvenom komedijom je lik Gianni Schicchi (Dalibor Hanzalek) koji je po Danteovom djelu završio u paklu jer je krivotvorio oporuku. A u operi se čin krivotvorenja oporuke opravdava tako što je kuću, koju si je Schicchi prisvojio prijevarom od preminulog bogataša Buosa Donatija, ostavio svojoj kćeri Lauretti (Ivana Medić) i njenom zaručniku Rinucciu (Matej Predojević Petrić). Solistica Ivana Medić izuzetno je oduševila publiku izvedbom arije “O mio babbino caro“ u kojoj Lauretta nagovara svog oca Schicchija da pomogne Rinuccijevoj obitelji da krivotvore oporuku, kojom je pokojni bogataš Donati sve svoje imanje ostavio Crkvi, a isto tako bi i prisvajanje kuće i bogatstva omogućilo ženidbu Laurette i Rinuccia. Reprizne izvedbe ovog zanimljivog opernog diptiha su u petak, 29. travnja 2022. u 20 sati, te u subotu, 30. travnja 2022. u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.

Martin Raguž, 1. godina diplomskog sveučilišnog studija Teorija muzike

 

Izvor: uaos.unios.hr, 28.4.2022.

Moglo bi vas zanimati

Newsletter