Novosti

Put u raj

21.12.2021.

U ponedjeljak 27. prosinca na Trećem programu u 20:05 emitiramo emisiju TV teatar – Put u raj autora Georgija Para. Nakon emisije, prikazat ćemo snimku kazališne predstave “Put u raj” Miroslava Krleže u izvedbi HNK Osijek iz 1986. godine.

Autor kratke emisije, redatelj i voditelj Georgij Paro govori o nastanku predstave u HNK u Osijeku “Put u raj” te o vezama Miroslava Krleže i Osijeka, od poznatog “Osječkog predavanja” 1928. godine u kojem se Krleža kritički osvrnuo na svoje cjelokupno dramsko stvaralaštvo do praizvedbe drame “U logoru” upravo u Osijeku 1937. godine. U emisiji uz Georgija Paru, sudjeluje i Vanja Drach.

Nakon kratke uvode emisije prikazujemo snimku predstave “Put u raj”, tv adaptaciju kazališne predstave HNK Osijek.

Kazališna predstava HNK-a u Osijeku “Put u raj” iz 1985. godine prerada je filmskog scenarija u dva dijela, koji je Miroslav Krleža napisao s namjerom da mnogobrojnim dramatizatorima svojih tekstova pokaže kako bi to, prema njegovom mišljenju, trebalo raditi.

Autor je tada zapisao: “… sama kompozicija, bez obzira na to što se igra po motivu smrti i umiranja, ne treba djelovati depresivno ni mračno. Fantastika između smijeha i luckaste groze raste postupno, završavajući u rajskoj opereti.”.

Redatelj Georgij Paro promijenio je dramaturški raspored filmskog scenarija i postigao scensku zgusnutost i onu tipičnu Krležinu metaforu “ukletog paklenog kruga”.

U predstavi glume Zvonimir Zoričić, Velimir Čokljat, Ico Tomljenović, Dubravka Crnojević, Damir Lončar, Vanja Drach, Ljiljana Krička, Vlasta Ramljak, Darko Milas, Mira Katić i Anita Šmit.

TV adaptacija Berislav Makarović, a urednica Lada Džidić.

Izvor: https://hrtprikazuje.hrt.hr/hrt-preporucuje/tv-teatar-put-u-raj-4155862

Moglo bi vas zanimati

Newsletter