Novosti

SOKOL GA NIJE VOLIO

15.06.2022.

Piše: Ljubomir Stanojević©

 

Djelujući u izuzetno otežanim uvjetima, desetljeće i pol bez pravog kazališnog prostora, osječki kazališni umjetnici dokazali su izuzetnu energiju i radni elan postižući kvalitetne kazališne rezultate.

 

Ove rezultate jednakim entuzijazmom i privrženošću slijedila je i osječka kazališna publika kojoj je njeno kazalište priraslo srcu.

 

Predstava „Sokol ga nije volio“ Fabijana Šovagovića, u režiji Joška Juvančića, jedan je od onih sretnih kazališnih rezultata koji objedinjuje uspjeh namjere izvodilaca predstave i zainteresiranost kazališnog auditorija željnog domaćeg autora, domaćeg teksta i domaće tematike.

 

Predstava je do sada izvedena 35 puta, najbolje ocijenjena na Danima otvorenog kazališta 1983., postigla je nezapamćeni uspjeh na Gavellinim večerima u Zagrebu, glumcu Ici Tomljenoviću dodijeljeno je priznanje Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa za najbolje ostvarenje. Nadalje, tu je i Nagrada oslobođenja Osijeka 1984. i pregršt Prvomajskih nagrada Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske – za predstavu u cjelini, najbolju režiju i najbolja glumačka ostvarenja (glavna muška i ženska uloga).

 

Sve to čini potvrdu da osječki ansambl s pravom uživa povjerenje i kazališne publike i šire kulturne i društvene zajednice, a vjerujem da će osječko HNK od sada sve relevantnije biti prisutno u sumiranju kazališnih postignuća u našoj Republici pa i šire.*

 

***

 

U novoj postavi, odnosno „staroj“ s premijernim sjajem (vraćanjem na ‘pravu’ pozornicu, pravoga gledališta) „Sokol“ je zaživio još 30 puta. Što znači da je ukupno izvedeno 65 predstava, u rasponu od 1983. – 1987. godine.

 

Predstavu je, pored osječke, vidjela i publika Slavonskoga Broda, Požege, Vukovara, Borova, Đakova i Županje, ali i Zagreba, Mladenovca (u Srbiji) i Novog Sada u kojem je (26. travnja 1987.) izveden posljednji put.

 

Napomenimo da su, u pojedinim predstavama „Sokola“, gostovali zagrebački glumci Drago Meštrović (inače Osječanin), Slavko Brankov, Ankica Dobrić i Mato Ergović.

 

(Ante Kolobarić, diplomski rad „Medijski prikaz i kritička recepcija repertoara HNK u Osijeku 1981. – 1993. u vrijeme intendanture Zvonimira Ivkovića“, Osijek, 2021.)

 

* „Oj ‘Sokole’…“, Kazališna cedulja HNK u Osijeku, „Sokol ga nije volio“, 1986.

 

Potpis ispod fotografije:

Ružica Lorković, Davor Panić, Gita Šerman-Kopljar, Ico Tomljenović, Milenko Ognjenović…

Snimio: Rudolf Bartolović

Moglo bi vas zanimati

Newsletter