Novosti

STOLJEĆE PROĐE… (1)

28.09.2023.

Piše: Ljubomir Stanojević©

 

Idu godine, lete. I eto nas, časkom (?!), u 117. sezoni HNK u Osijeku. Druga po osnutku nacionalna pozornica u Hrvata, s djelomično novom upravom (intendant i ravnatelj Opere) i iznimno pomlađenim ansamblom na startu je novih htijenja, ambicija – a u skladu s mogućnostima, valja očekivati i rezultate.

 

O tome koje su to (ne)mogućnosti ovaj autor – orijentiran na prošlost, onu davnu, i još davniju – dakako niti može, niti hoće pisati. Pogled je – a to je i zadaća ovih Prisjetâ – na „pričama iz davnine“. Od kojih dugo pamtim, a dobra sam desetljeća i sam proživio. U HNK-u. I preživio! Kao i Kazalište, uostalom.

 

Danas koju – o sto godina HNK, ranije… Uz pomoć dragocjenoga osječkog kazališnog povjesnika, teatrologa Dragana Mucića (1932. – 1992.) i njegove post mortem objavljene knjige „Prvih četrdeset godina“ (priredila Dubravka Smajić, urednica Sanja Nikčević, Osijek 2010.). Evo što je D. Mucić zabilježio o osječkoj sezoni HNK 1923./24.

 

Pred početak sedamnaeste sezone kazališna je uprava u „Kazališnom listu“ (br. 1, od 6. IX. 1923.) objavila „Nacrt rada Narodnog kazališta u Osijeku“ iznijevši popis uprave, članova i repertoar (klasične, historijske i socijalne drame, komedije i lakrdije, te seriozne i komične opere i operete). Najava početka rada i njegov nacrt obećavali su vrlo mnogo. Međutim, tek što je sezona otvorena Vojnovićevim „Ekvinocijem“ 6. IX., u kojem kao Jela gostuje Nina Vavra, već dolazi do promjene u kazališnoj upravi. Mihajlo Marković po drugi put napušta upravu HNK i odlazi u Zagreb, a nju opet privremeno preuzima Mirko Polić. Polićevo upravljanje bilo je vrlo kratko jer je već 25. IX. odlukom ministra prosvjete za novog ravnatelja HNK bio imenovan Pavel Golia. Uprava je iznova apelirala na publiku i građanstvo da podrži rad HNK u novoj sezoni ističući slijedeće:

 

„Kroz šesnaest mukotrpnih sezona ovaj se zavod stalno borio za svoj opstanak, pa pošto je on ostao pobjednikom, šta više zakoračio među prva naša kazališta, očekuje se, da će naše građanstvo, napose naša kazališna publika, ovo nastojanje svojski poduprijeti“.

 

Apel je naišao na dobar odziv jer je za 17 predstava od početka sezone do 27. IX. HNK zabilježilo ukupno 6.186 posjetitelja ili svaku od njih gledalo je gotovo 400 gledatelja.

 

(nastavlja se)

 

Potpis ispod fotografije:

Branko Šenoa (1879. – 1939.), KAZALIŠTE (akvarel, 1917.). U posjedu: Muzej likovne umjetnosti u Osijeku.

Moglo bi vas zanimati

Newsletter