Novosti

STOLJEĆE PROĐE… (2)

19.10.2023.

Piše: Ljubomir Stanojević©

 

U već spomenutoj knjizi Dragana Mucića „Prvih četrdeset godina“ (HNK u Osijeku 1907. – 1941., izd. Matica hrvatska Ogranak Osijek i Filozofski fakultet u Osijeku, 2010.) autor sistematizira značajne podatke osječke teatrografije.

 

Nakon otvaranja sezone „Ekvinocijem“ – kaže Mucić – 8. IX. prikazana je Ogrizovićeva „Hasanaginica“ kao komemorativna predstava u povodu autorove smrti, u kojoj su gostovali Nina Vavra i Mihajlo Marković.

 

Od značajnih trenutaka u prvom dijelu sezone do kraja 1923. vrijedno je spomenuti kako je – uz Acu Gavrilovića najstariji član HNK još od prve sezone 1907. – Toša Stojković 5. XI. Nušićevom komedijom „Svet“ proslavio na osječkoj sceni 30-godišnjicu umjetničkoga rada.

 

Drugi je značajan trenutak bio oproštaj Mirka Polića s osječkim kazalištem. Naime 9. XI. iste godine Polić je ravnao simfonijskim koncertom i time se oprostio s osječkom publikom koja ga je punih devet godina neobično cijenila i podržavala kao najzaslužnijega osječkog kapelnika čije su zasluge za razvitak Osječke opere i glazbenog života još i danas nedovoljno ocijenjene. Mirku Poliću stoga u povijesti HNK u Osijeku pripada visoko i istaknuto mjesto među desetinama zaslužnih kazališnih radnika.

 

Nakon odlaska Polića iz kazališta ravnateljem Opere imenovan je Lav Mirski, koji će tu dužnost s prekidom obavljati sve do početka Drugoga svjetskog rata, a i niz godina kasnije.

 

U toj sezoni HNK je pretežito igralo u Osijeku, gdje je izvelo 253 predstave. Od 1. do 4. IV. gostovalo je s četiri predstave u Vinkovcima, a zatim igralo još četiri predstave u Osijeku od 15. do 17. VIII. 1924. U statistici kazališta nigdje se ne spominje da je operetni ansambl gostovao u Zagrebu, ali je tisak donosio vijesti o tome.

 

(nastavlja se)

 

Potpis ispod fotografije:

Kapelnik Lav Mirski nakon Polićeva odlaska postaje ravnateljem Opere, što će s prekidima obnašati do početka Drugoga svjetskog rata i po povratku u Osijek, od 1947. do 1956. kada postaje intendantom HNK. Umirovljen je 1961. god.

Moglo bi vas zanimati

Newsletter