Novosti

Svjetski dan kazališta

27.03.2022.

Nietzsche veli kako se tragedija rodila iz duha glazbe. Grčkoj tragediji kao temeljnoj postavci nama danas poznatog teatra inicijalno se pristupalo kao daru bogova, načinu izražavanja Dionizijeva kulta kroz postizanje masovne ekstaze. Aristotel zato veli kako je tragedija isprva bila nećudoredna, a tek je nakon dugog vremena sazrijevanja postala respektabilna, odnosno respektabilan dionik književnog umijeća.

Izlišno je, međutim, razglabati o počelima kazališta bez jasne spoznaje kako je ono ne samo civilizacijska stečevina, nego i aktivni sudionik društvenih zbivanja…

Kazalište nije fakultativan dodatak zbilji. Ono oduvijek aktivno sudjeluje u svim društvenim mijenama, ono nije samo mjesto zabave, razbibrige ili razonode, nego baš suprotno: ono upire prstom u nerijetko nepravednu zbilju, psihološki secira karaktere, rezimira, dijagnosticira, puca na razum i osjećaje, angažira, potiče, proizvodi esenciju koja, gotovo paradoksalno, tijelo pronalazi u ljepoti i(li) karikaturi, strašnom i(li) smiješnom, pitkom i(li) trpkom, gotovo neprobavljivom.

Grad bez kazališta bio bi spavaonica ljudima kojima ne preostaje ništa osim spavanja i rada. Kazalište bez gledatelja bi izgubilo svaku svrhu, ne bi koraknulo dalje od pjevanja u kupaonici ili rogoborenja televizoru koji ne može slušati. Zato je na današnji, Svjetski dan kazališta HNK u Osijeku beskrajno zahvalno svojoj publici koja je i u ovim pandemijskim, teškim i mučnim vremenima ostala uz nas. Uz nas koji smo se trudili i doista davali sve od sebe kako ničemu ne bismo dopustili da nas ušutka. Naši glumci su u sklopu projekta „HNK za maturante“ predstavljali lektirne naslove, „Pozornicom u dvorištu“ smo izašli ususret publici, pjevali smo po osječkim kvartovima („Kultura na kotačima“) i naše su se predstave vrtjele na portalima medija i internetskim kanalima.

Bili smo jedni uz druge.

Baš to i jest čarolija kojom život uvijek pobjeđuje, a ljepota uvijek svijetli jarko poput zvijezde vodilje.

Ivana Šojat

Moglo bi vas zanimati

Newsletter