Novosti

VESELA UDOVICA (2)

27.04.2023.

Piše: Svetozar Rapajić

 

Intriga „Vesele udovice“ odvija se oko jedne i danas tako dobro poznate teme u mnogim, pa i našim krajevima: bankrot države, i kako ga spriječiti. Naime, država Pontevedro nalazi se pred bankrotom. Jedini spas je spriječiti da se Hanna Glawari, mlada udovica najbogatijeg čovjeka na svijetu i Pontevedrinka porijeklom, uda za nekog od brojnih lovaca na miraz iz redova pariške propale aristokracije. Time bi se omogućilo da njezini milijuni ostanu u pontevedrinskoj banci i država bi time bila spašena. Pariško veleposlanstvo dobiva tajni zadatak: po svaku cijenu i svim sredstvima sačuvati novac „vesele udovice“. Veleposlanik daje tajni patriotski zadatak grofu Danilu, tajniku veleposlanstva, inače, kako bi se to danas kazalo, „plejboju“, zavodniku sa reputacijom, revnom posjetitelju „Maxima“, konzumentu šampanjca i intimnom prijatelju brojnih pariških grizeta. Za spas domovine, on se mora žrtvovati, da zavede „veselu udovicu“, oženi se njom i sačuva njezine milijune za bezbrižni život Pontevedrinaca.

 

Nevolja je u tome, što su nekada, u ranoj mladosti, Danilo i Hanna bili u strasnoj ljubavnoj vezi. Kako ta ljubav između mladog pontevedrinskog aristokrata i siromašne djevojke nije bila društveno prihvatljiva, on ju je, na nagovor obitelji, odbacio, a ona se zaputila u veliki svijet, u kome je, između ostalih kavaljera, pronašla i najbogatijeg čovjeka na svijetu, očarala ga i navela da se njome oženi. Sada su se uloge obrnule. Ona je „vesela udovica“, obožavana i prošena, a on je propali aristokrat, bez ikakve perspektive, pa i bez ikakvih želja, osim za trenutačnim kavanskim provodom.

 

Danilo ipak nije nikada zaboravio svoju prvu ljubav, i zato mu tajni zadatak teško pada. On sada treba zavoditi ženu koju je nekada nemilosrdno odbacio, u situaciji kada ona može pomisliti da on to čini zbog njezinih milijuna, kao što to čine i svi drugi njezini aristokratski prositelji. U kompliciranom sklopu događajâ, razvija se i sekundarna intriga oko preljuba veleposlanikove žene, kojom prilikom Hanna, kao slobodna žena, koja samostalno raspolaže svojim imetkom i svojim naklonostima, u situaciji kada veleposlanikova žena treba biti zatečena „in flagranti“ na ljubavnom sastanku u vrtnom paviljonu, sudjeluje u zamjeni ličnosti i preuzima na sebe ljubavnu aferu. Za razliku od ostalih otmjenih prositelja kojima taj incident uopće ne smeta, Danilo, mučen ljubomorom, napravi veliki skandal i odustaje od svog patriotskog zadatka, bez obzira na posljedice koje mogu uslijediti.

 

Kao svoj posljednji adut, „vesela udovica“ priređuje maskenbal u svojoj palači, koji se aranžira u ambijentu bliskom Danilu: u imitaciji „Maxima“, u kojoj će najotmjenije dame igrati uloge pariških grizeta. Na vrhuncu zabave, Hanna treba odlučiti za koga će se udati, ali prije toga priopćuje, da po testamentu njezina pokojnog muža, u slučaju udaje ona gubi sav imetak. Svi njezini pariški plemeniti obožavatelji trenutno odustaju od prosidbe. Jedini Danilo doživi olakšanje. Sada joj slobodno može reći da je voli i zaprositi je, jer ona više neće imati milijune. „Ne sasvim“, odgovara Hanna i razjašnjava detalje. Naime, prema pokojnikovom testamentu, u slučaju udaje sav novac postat će vlasništvo njezina novog muža. Tako Danilo istovremeno osvaja voljenu ženu, spašava domovinu i stječe bogatstvo, iako je bio jedini koji se nije polakomio na milijune.

 

Iz: Zbornik radova Fakulteta dramskih umetnosti 6-7, Beograd (2003.)

 

Odabrao, uredio i priredio:

Ljubomir Stanojević

 

Potpis ispod fotografije:

Plakat prve predstave osječke „Vesele udovice“, izvedene u Varaždinu 29. listopada 1907.

Arhiva HNK u Osijeku.

Moglo bi vas zanimati

Newsletter