Novosti

VESELA UDOVICA (5)

18.05.2023.

Piše: Ljubomir Stanojević©
U sezoni 1961./62. (premijera 26.XI.1961.) četvrti put postavlja se „Vesela udovica“ na osječki kazališni izbornik. Pod muzičkim vodstvom dirigentskog doajena Lava Mirskog te tada mladoga Željka Milera, predstavu režira 34-godišnja redateljica Nada Murat. To je njezina 21. profesionalna režija u HNK-u, a suradnici su joj scenografkinja i kostimografkinja, akademska slikarica Aurelija Branković i koreograf Nedžad Kurić. Podjela uloga, s malim iznimkama (Adam Levang umjesto Genčike Petrovića (kao Barun), Franjo Binder umjesto Đorđa Đorđevića (kao St. Brioche); Ivan Feher (kao savjetnik veleposlanstva(; Nikola Stanković umjesto Mirka Bulovića kao „kancelist“) – ostaje ista.
Briljiraju Čanićka i Jovičin, Levang i Čubra, Tudaković, Stanković, Ladić, Binder… Predstava puni kuću, pa je tako samo na premijeri zabilježeno 436 posjetitelja (s plaćenim ulaznicama!), dakle: sve do galerije! Predstava je te sezone odigrana 20 puta, a još 14 puta izvedena je i u sljedećoj sezoni, 1962./63. Posljednji put: 2.XII.1963., s 512 posjetitelja.
Peta je postava „Vesele udovice“ uslijedila u jubilarnoj, 100-oj sezoni HNK (premijera: 2. ožujka 2007.). Pod dirigentskim vodstvom Petera Oschanitzkog i u režiji Stephanie Jamnicky, uloge su tumačili Sanja Uroić Ljutić i Ljiljana Čokljat (Hanna) i Vlaho Ljutić i Davor Radić (Danilo). Drugi „par“ bili su Vesna Baljak i Branka Tkalčić kao Valencienne te Ladislav Vrgoč i Predrag Stojić u ulozi Camilla.
Dakako, važno je spomenuti i ostale sudionike: Damira Bakovića (Barun), Nenada Tudakovića (Cascada), Krunoslava Tumu (St. Brioche), Roberta Adamčeka (Bogdanowitsch), Marinu Tudaković (Sylviane), Josipa Slama (Kromow), Snežanu Lubinu (Olga), Zorislava Štarka (Pritschitsch) i Đurđicu Tomaš-Grubešić (Praškowia). Njegus bio je dramski glumac Augustin Halas, „grisette“ bile su – pored spomenutih Tomaš-Grubešić i Marine Tudaković – Danijela Božićević, Martina Paulaj, Helga Nemet i Mirjana Peteš, dok su „sluge“ i „sluškinja“ bili Ivor Dobrić, Davor Solanović i Jelena Diklić.
U tri sezone, koliko je ta „Vesela udovica“ bila na repertoaru izvedena je 25 puta (posljednja predstava: 26. ožujka 2009.), a sa njom se – u koncertnom izvođenju – gostovalo i u Zagrebu (20. prosinca 2007.) i u Vukovaru (3. listopada 2008.).
Nova, šesta postava „Vesele udovice“ na osječkoj pozornici (premijera: 19. svibnja 2023.), u redateljskoj postavi Damira Lončara i pod dirigentskim vodstvom Krešimira Batinića i Filipa Pavišića, vjerujemo da će donijeti dragi okus nekih davnih, ali i radost ovoga, našeg, današnjeg vremena!
Potpis ispod fotografije:
Četvrta postava „Vesele udovice“ na pozornici HNK: Regina Čanić, u naslovnoj ulozi, i muški ansambl HNK
Arhiva HNK u Osijeku

Moglo bi vas zanimati

Newsletter