Novosti

ŽIVOT OD KOMADA

16.11.2023.

(uz odlazak Damira Bakovića)

 

Piše: Ljubomir Stanojević©

 

Iz Zagreba, gdje je po odlasku u mirovinu živio, stigla je tužna vijest: umro je, u 68. godini, Damir Baković, dugogodišnji operni solist HNK u Osijeku.

 

***

Umro je Crni Bob! Ne zamjerite: umro je izvrstan operni interpret sjajnih uloga Rossinija, Verdija, Puccinija, Zajca… na osječkoj pozornici. Pa ipak, Crnome Bobu iz Brittenova „Malog dimnjačara“ tako se… dječački radovao. Znao je da je to glazbeni igrokaz za mlade, za (novu) publiku… I za „stare“ – sa uspomenama.

 

Danas se sjećamo Damira!

 

Rođeni Osječanin, pjevanje je učio kod pedagogâ, Osječanke Božice Sitarić Miler, rumunjskog baritona (tada u angažmanu SNP-a u Novom Sadu) Octavia Enigarescua te zagrebačkog opernog prvaka Stojana Stojanova Gančeva.

 

U opernom zboru osječkog HNK angažiran je, najprije honorarno od sezone 1978./79., a od listopada 1981. za stalno. S iznimkom dviju sezona (1991.-93.) kada je bio član Zbora zagrebačke Opere, u rodnome Osijeku iznio je cijelu bogatu umjetničku karijeru, do odlaska u mirovinu koncem sezone 2020./21.

 

Ostvario je niz uloga basovskog faha. Po ocjeni ovog autora, pravi verdijanac: Ceprano i Sparafucile u „Rigolettu“, Ferando u „Trubaduru“, Doktor Grenville u „Traviati“, Urotnik Samuel i Tom u „Krabuljnom plesu“… Ne manje zanemarive bile su uloge u Puccinijevima „La bohème“ (Colline), „Tosca“ (Crkvenjak), „Madama Butterfly“ (Bonzo)… uloge u operama Mozarta („Figarov pir“ – Bartolo), Rossinija („Seviljski brijač“ – Fiorello), Bizeta („Carmen“ – Zuniga), Čajkovskoga („Evgenij Onjegin“ – Gremin), Smetane („Prodana nevjesta“ – Miha) – ali i Ivana pl. Zajca („Nikola Šubić Zrinjski“ – Alapić, Timoleon), Jakova Gotovca („Ero s onoga svijeta“ – Gazda Marko)…

 

Damir Baković ostvario je i brojne uloge u operetama („Barun Trenk“, „Vesela udovica“, „Kneginja čardaša“…), mjuziklima („My fair lady“, „Jalta, Jalta“, „Slavonska rapsodija“) – a nastupao je i u dramskim ulogama („Djevojka bez miraza“, „Gospoda Glembajevi“, „Kraljevo“, „Cyrano de Bergerac“).

 

Jedan ispunjen, umjetnički život „od komada“.

 

Potpis ispod fotografije:

Operni solist Damir Baković (1956.-2023.).

Arhiva HNK u Osijeku.

Moglo bi vas zanimati

Newsletter